Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Φονική κακοκαιρία στην Ευρώπη


Η σφοδρή κακοκαιρία συνεχίζει να πλήττει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Τους 42 φθάνουν οι νεκροί στην Πολωνία, τους 27 στην Ουκρανία. Μεγάλη υπομονή καλούνται να επιδείξουν οι ταξιδιώτες, αφού δεκάδες αεροδρόμια είναι κλειστά, ενώ πολύ σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται και στα οδικά δίκτυα πολλών κρατών της Ευρώπης. Εκτός λειτουργίας παραμένουν και τα τρένα της Eurostar, μετά από τη βλάβη που παρουσίασαν την Παρασκευή στη σήραγγα της Μάγχης, που ενώνει τη Γαλλία με την Αγγλία. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, όσοι δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν αλλά και όσοι εγκλωβίστηκαν θα αποζημιωθούν.

Προβλήματα στις εναέριες και επίγειες συγκοινωνίες

Μεγάλες καθυστερήσεις αντιμετώπισαν τη Δευτέρα οι ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο Σίπολ του Άμστερνταμ, ενώ πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης στην Ολλανδία. Σε ορισμένες περιοχές, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το χιόνι έφθασε τα 30 εκατοστά.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία Meteo Consult ανακοίνωσε ότι τέτοια ποσότητα χιονιού έχει να πέσει στην Ολλανδία από το 1979.

Η πυκνή χιονόπτωση προκάλεσε προβλήματα στις μετακινήσεις των πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα. Χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε σταθμούς τρένων, καθώς οι σιδηροδρομικές αρχές μείωσαν τα δρομολόγια των συμβατικών αμαξοστοιχιών και ακύρωσαν εκείνα της ταχείας.

Τα τραμ, τα λεωφορεία και τα ταξί σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας, ανάμεσά τους η Χάγη και η Ουτρέχτη, επίσης δεν κυκλοφόρησαν. Κυκλοφοριακό χάος παρατηρήθηκε στους κεντρικούς αυτοκινητοδρόμους, καθώς ξεκίνησαν οι μετακινήσεις των εκδρομέων των Χριστουγέννων.

Η αστυνομία προειδοποίησε ότι οι παρακαμπτήριες οδοί δεν θα καθαρίζονται από το χιόνι το ίδιο συχνά με τις κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Αργά την Τρίτη αναμένονται και νέες χιονοπτώσεις.

Το χιόνι προκάλεσε σοβαρά προβλήματα και στις αεροπορικές συγκοινωνίες στη Γερμανία, όπου στα μεγαλύτερα αεροδρόμια παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις στις πτήσεις, καθώς έπρεπε να απομακρυνθεί ο πάγος από τους διαδρόμους προσγείωσης και από τα αεροσκάφη που θα πραγματοποιούσαν δρομολόγια.

Το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ, το τρίτο μεγαλύτερο της χώρας, το οποίο την Κυριακή έκλεισε για 12 ώρες εξαιτίας χιονοθύελλας, επαναλειτουργεί πλέον, παρότι ακόμη δεν έχει καθαριστεί από το χιόνι ένας από τους διαδρόμους προσγείωσής του.

Υπολογίζεται ότι περίπου 8.000 με 10.000 επιβάτες καθηλώθηκαν στο αεροδρόμιο εξαιτίας του χθεσινού προβλήματος.

Στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης, κομβικό σημείο για τις πτήσεις στη Γερμανία, όπου συχνά τα αεροσκάφη σχηματίζουν ουρά για να απογειωθούν, ματαιώθηκαν περίπου 40 πτήσεις νωρίς σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρία Fraport.

Τα συνεργεία καθαρισμού με εκχιονιστικά μηχανήματα έδωσαν μάχη όλο το Σαββατοκύριακο για να απομακρύνουν το χιόνι από τους διαδρόμους προσγείωσης, ωστόσο 230 αναχωρήσεις ματαιώθηκαν ή καθυστέρησαν.

Κυκλοφοριακό χάος σημειώθηκε και στην κεντρική Ισπανία, κυρίως στις εισόδους προς την πρωτεύουσα Μαδρίτη, εξαιτίας του κύματος κακοκαιρίας που συνοδεύεται από χιονοπτώσεις. Οι πολίτες κλήθηκαν να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητό τους.

Στο διεθνές αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης ακυρώθηκαν περισσότερες από 170 πτήσεις. Μέχρι το μεσημέρι, συνολικά 174 πτήσεις είχαν ακυρωθεί από το Μπαράχας, ενώ ακόμα εννέα αεροσκάφη αναγκάστηκαν να προσγειωθούν σε άλλα αεροδρόμια.

Από τις 14:30 (ώρα Ελλάδας) και μετά η κατάσταση στο αεροδρόμιο άρχισε να ομαλοποιείται, αφού άνοιξαν δύο αεροδιάδρομοι που είχαν κλείσει.

Κάποιες από τις υπερταχείες που συνδέουν τη Μαδρίτη με τη Σεβίλλη, τη Μάλαγα και τη Βαρκελώνη, δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν δρομολόγια, σύμφωνα με πηγές της εταιρίας σιδηροδρόμων Renfe.

Στη διάρκεια της νύχτας, στην πόλη Μπούργκος, καταγράφηκαν θερμοκρασίες ακόμη και -17 βαθμοί Κελσίου.

Παρότι ο υδράργυρος σταδιακά ανεβαίνει σε φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή, οι χιονοπτώσεις και οι παγωμένοι δρόμοι εξακολουθούν να δημιουργούν προβλήματα στις οδικές μετακινήσεις στη Γαλλία.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία Meteo France, εξέδωσε προειδοποίηση για σήμερα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα- χιόνι και πάγο- σε 18 διαμερίσματα ή περιοχές, ανάμεσά τους το Παρίσι και τα προάστιά του.

Εκτός από τη διακοπή της λειτουργίας των τρένων Eurostar- κυρίως εξαιτίας της κακοκαιρίας- που συνδέει τη γαλλική πρωτεύουσα με το Λονδίνο, οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες ανάμεσα στο Παρίσι και τα προάστιά του επηρεάστηκαν σημαντικά εξαιτίας της απεργίας των χειριστών τους, που συνεχίζεται για 12η ημέρα.

Επιπλέον, προβλήματα παρατηρήθηκαν και σε άλλη προαστιακή γραμμή του Παρισιού εξαιτίας του εκτροχιασμού αμαξοστοιχίας της, αργά χθες Κυριακή, από τον οποίο τραυματίστηκαν 17 άνθρωποι.

Το χιόνι επηρέασε και τις αεροπορικές μεταφορές, καθώς η Γαλλική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρίες να ακυρώσουν περίπου το 20% των προγραμματισμένων πτήσεων από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού.

Την Κυριακή, περίπου το 40% των προγραμματισμένων πτήσεων από το ίδιο αεροδρόμιο ματαιώθηκαν.

Στην Ιταλία, έκκληση στους πολίτες να μη χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους γιατί υπάρχει κίνδυνος από τον πάγο στο οδόστρωμα, έκαναν οι αρχές του Μιλάνου, ενώ συνεχίζεται η χιονόπτωση στα βόρεια και κεντρικά της χώρας.

Περισσότερα από 30 δρομολόγια τρένων από και προς το Μιλάνο ματαιώθηκαν, ενώ παρατηρήθηκαν και καθυστερήσεις.

Η κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα το σαββατοκύριακο μετακινήθηκε σε περιοχές της κεντρικής Ιταλίας με πυκνό χιόνι να πέφτει κοντά στις πόλεις της Τοσκάνης, Λούκα και Πίζα, προκαλώντας το κλείσιμο πολλών περιφερειακών δρόμων και του αυτοκινητοδρόμου, ο οποίος συνδέει την περιοχή με τη Φλωρεντία.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


Στη Μόσχα, η χιονόπτωση που σημειώθηκε σήμερα ήταν η εντονότερη των τελευταίων εκατό ετών για την ημέρα αυτή (21 Δεκεμβρίου) και προκάλεσε μποτιλιαρίσματα στους δρόμους που έφθασαν τα 1.700 χλμ.

Τα σωστικά συνεργεία που εργάζονται πυρετωδώς για καθαρίσουν τους δρόμους από το χιόνι που έπεσε κατά τη διάρκεια της νύκτας -και φθάνει στο ύψος τα 23 εκατοστά- μπόρεσαν μόνο τις μεγάλες οδικές αρτηρίες να κρατήσουν ανοικτές. Ωστόσο, δεν αναφέρθηκαν προβλήματα στα τρία μεγάλα αεροδρόμια της Μόσχας.

Είκοσι επτά άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες λόγω του ψύχους.

Ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων καταγράφηκε στην επαρχία Ντόνετσκ και στην χερσόνησο της Κριμαίας, την ώρα που στην χώρα καταγράφονται σφοδρές χιονοπτώσεις που έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην εναέρια και την οδική κυκλοφορία.

Η κακοκαιρία προκάλεσε κυκλοφοριακή συμφόρηση, κυρίως στα ανατολικά και τα νότια της Ουκρανίας, ενώ οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από τους -15 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία το κρύο θα αρχίσει να υποχωρεί από την Τετάρτη.

Στην Πολωνία, 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου εξαιτίας του πολικού ψύχους με θερμοκρασίες που έφθαναν τους -20.

Στη Βουλγαρία, 95 πέντε χωριά έμειναν χωρίς ρεύμα, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών.

Πολικές θερμοκρασίες, ισχυρές βροχοπτώσεις, πυκνές χιονοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο της χώρας, στην πρωτεύουσα, Σόφια, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Στις ΗΠΑ, η ισχυρή χιονοθύελα που έπληξε το Σάββατο την ανατολική πλευρά της χώρας, προκάλεσε χάος στα αεροδρόμια, οδηγώντας σε πλήρη συσκότιση για ώρες πολλές πολιτείες, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες προειδοποίησαν για σοβαρή επιδείνωση του καιρού με ισχυρούς ανέμους πλημμύρες και χιόνι που ήδη ξεπερνά τους 60 πόντους.

Αποζημίωση για τους επιβάτες της Eurostar

Η Eurostar θα αποζημιώσει τους ταξιδιώτες που εγκλωβίστηκαν στο υποθαλάσσιο τούνελ της Μάγχης και όλους εκείνους που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν τις τελευταίες τρεις ημέρες, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ομίλου Νικολά Πετροβίτς.

Σε όσους εγκλωβίστηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο (περίπου 2.000 ταξιδιώτες), η Eurostar θα δώσει δύο φορές την αξία του εισιτηρίου τους και θα τους αποζημιώσει για όποια άλλα έξοδα αναγκάστηκαν να κάνουν (όπως ταξί ή ξενοδοχεία).

Όσοι δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν εξαιτίας της διακοπής της κυκλοφορίας των τρένων, μπορούν να αλλάξουν το εισιτήριό τους για άλλη ημέρα ή να πάρουν τα χρήματά τους πίσω, ενώ η Eurostar θα εξετάσει ξεχωριστά κάθε υπόθεση για να αποφασίσει αν θα αποζημιώσει και αυτούς τους ταξιδιώτες για άλλα έξοδα που αναγκάστηκαν να κάνουν.

Συνολικά, 75.000 άνθρωποι θα ταξίδευαν τις τελευταίες τρεις ημέρες, σημείωσε ο Πετροβίτς.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


Η κυκλοφορία στο υποθαλάσσιο τούνελ της Μάγχης θα ξεκινήσει μερικώς και πάλι αύριο Τρίτη με δύο στα τρία τρένα να εκτελούν δρομολόγια, με την προϋπόθεση ότι οι δοκιμές που γίνονται θα πάνε καλά.

Πηγές: ΝΕΤ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, http://news.ert.gr/el/

Δεν υπάρχουν σχόλια: