Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Κακοκαιρία πλήττει την Ευρώπη


Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει πολλές χώρες στην Ευρώπη, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στις μετακινήσεις. Στη Ρουμανία, αρκετά χωριά στις κεντρικές περιοχές της χώρας παραμένουν αποκλεισμένα, ενώ στη Ρωσία ο υδράργυρος κατρακύλησε στους μείον 15 βαθμούς Κελσίου. Στη Βρετανία, οι χιονοπτώσεις έχουν μετατρέψει σε παγίδες οδικές αρτηρίες και στο Λονδίνο έκλεισαν τα αεροδρόμια Γκάτουϊκ και Λούτον. Ο χιονιάς πλήττει και τη Γαλλία, όπου οι αρχές απαγόρευσαν την κυκλοφορία των φορτηγών σε αυτοκινητόδρομους και οι πτήσεις από το αεροδρόμιο "Σαρλ Ντε Γκώλ" στο Παρίσι πραγματοποιούνται μετ΄ εμποδίων.

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα αλλά και προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία... Ταλαιπωρία χωρίς τέλος για τους ταξιδιώτες των αιθέρων.

Στο Λονδίνο, τα αεροδρόμια Γκάτγουικ και Λούτον έκλεισαν προσωρινά. Δεκάδες ατυχήματα σημειώθηκαν στο Έσσεξ ενώ στο Κεντ οι οδηγοί αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους.




Πιο νωρίς άρχισαν τις σχολικές διακοπές τους, τα παιδιά στο Παρίσι. καθυστερήσεις τουλάχιστον μίας ώρας στο αεροδρόμιο Ντε Γκωλ, με τις αρχές να συμβουλεύουν να γίνονται μόνο οι αναγκαίες μετακινήσεις, αφού προβλέπεται επιδείνωση του καιρού.

Αποκλεισμένα παραμένουν αρκετά χωριά στην κεντρική Ρουμανία. Ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε για να μεταφέρει δύο έγκυες εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Κυκλοφοριακό χάος και στη συνηθισμένη σε πολικές θερμοκρασίες, Ρωσία. Το θερμόμετρο έδειξε τους -15 βαθμούς.

Στη Δανία οι κάτοικοι ετοιμάζονται να γιορτάσουν τα πρώτα λευκά Χριστούγεννα από το 1995.

Στα λευκά "ντύθηκε" η Βουλγαρία

Σφοδρές χιονοπτώσεις "έντυσαν" τη Βουλγαρία στα λευκά λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, παρά τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, που ανέφεραν ότι το χιόνι θα πέσει την Πρωτοχρονιά. Σε όλη τη χώρα εκχιονιστικά μηχανήματα επιστρατεύτηκαν για να παραμείνει ανοιχτό το εθνικό οδικό δίκτυο και οι εταιρίες καθαριότητας χρησιμοποίησαν όλο το δυναμικό που διαθέτουν, διαβεβαίωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων Ρόσεν Πλεβναλίεφ σε συνέντευξη για την κακοκαιρία στη Σόφια.

Η αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων εξαιτίας της κακοκαιρίας μετατράπηκε σε πολιτικό ζήτημα. Σύμφωνα με τη δήμαρχο Σόφιας Ιορντάνκα Φαντάκοβα, ο χειμώνας δεν βρήκε απροετοίμαστες ούτε τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, ούτε τις εταιρίες καθαριότητας, που ενεργοποιήθηκαν αμέσως ώστε να εξασφαλίσουν ομαλές συνθήκες οδικής κυκλοφορίας. Αντίθετη είναι η άποψη της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομάδας των δημοτικών συμβούλων του αριστερού "Συνασπισμού για τη Βουλγαρία" Ζέλιο Μπόιτσεφ, "δεν υπάρχει ούτε ίχνος καλής διοργάνωσης", στις ενέργειες του δήμου.

"Όπως κάθε χειμώνα, το χιόνι παρέλυσε τη Σόφια και φέτος. Τεράστια μποτιλιαρίσματα διέκοψαν την κυκλοφορία σε σταυροδρόμια της πρωτεύουσας για ώρες ολόκληρες" αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Φόκους" σε σημερινό σχόλιο για τα προβλήματα, που προκάλεσε το χιόνι.
Πηγή: http://news.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: