Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Στους δρόμους για την υπερθέρμανση


Στην Κοπεγχάγη η σύνοδος για την κλιματική αλλαγή εισέρχεται στην πλέον αποφασιστική φάση της. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα φανεί εάν οι κυβερνήσεις θα καταφέρουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία δεσμευτική για όλους. Πάντως έως αυτή τη στιγμή ελάχιστοι είναι αυτοί που πιστεύουν στην επιτυχή κατάληξη της συνόδου. Σήμερα πάντως ήταν η Διεθνής Ημέρα Δραστηριοποίησης για την κλιματική αλλαγή. Στην Κοπεγχάγη αλλά και σε όλες της μεγαλουπόλεις του κόσμου γίνονται μαζικές πορείες με στόχο να πεισθούν οι ηγέτες του κόσμου να πάρουν τώρα αποφάσεις. Ωστόσο δεν έλειψαν και τα επεισόδια.

Περίπου τριακόσιοι νεαροί με καλυμμένα τα πρόσωπά τους αναστάτωσαν το κέντρο της Κοπεγχάγης. Πέταξαν πέτρες και έσπασαν βιτρίνες αλλά οι Δανοί αστυνομικοί επενέβησαν άμεσα και ακινητοποίησαν τον κεντρικό πυρήνα

Τα επεισόδια ξέσπασαν τουλάχιστον μισή ώρα μετά την έναρξη της πορείας ήταν μεμονωμένα και δεν στάθηκαν ικανά να διαταράξουν τις ειρηνικές κινητοποιήσεις. Η αστυνομία προχώρησε σε 400 προσαγωγές.

Τα έξι χιλιόμετρα έφτανε σε μήκος η πορεία των δεκάδων χιλιάδων ακτιβιστών, που απηύθυναν έκκληση στους παγκόσμιους ηγέτες να μην χάσουν την τελευταία ευκαιρία για τη διάσωση του πλανήτη. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στην πορεία συμμετείχαν 100.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία 30.000.

Άλλοι ήταν ντυμένοι πολικές αρκούδες και άλλοι ντυμένοι πάντα με μία φλόγα να αναδύεται από την κορυφή του κεφαλιού τους, που παρέπεμπε στις δραματικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη...

"Μπλα, μπλα, μπλα. Δράστε τώρα!", "Δεν υπάρχει πλανήτης Β" και "Αλλάξτε πολιτική, όχι το κλίμα" είναι μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονται στα πανό των διαδηλωτών στη δανική πρωτεύουσα.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχε και αντιπροσωπεία του Σύριζα με επικεφαλής τον Πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα.

Ο παλμός των διαδηλώσεων έγινε αισθητός σε 130 χώρες . Οι πολίτες της Αυστραλίας, της Κίνας και της Ινδίας βγήκαν και αυτοί στους δρόμους απαιτώντας μία ισχυρή συμφωνία. Στην Αυστραλία χιλιάδες άνθρωποι μετείχαν στην "Πορεία κατά της Υπερθέρμανσης" του πλανήτη, ενώ διαδηλώσεις και αγρυπνίες προγραμματίζεται να γίνουν από τα νησιά Φίτζι μέχρι τις ΗΠΑ για να καταστεί σαφής η επιθυμία του κόσμου για μεγαλύτερες μειώσεις των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ανάλογες εκδηλώσεις έγιναν και στην Αθήνα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, το Ηράκλειο, το Βόλο και άλλες μεγάλες πόλεις. Επίκεντρο των αθηναϊκών εκδηλώσεων ήταν το Σύνταγμα. Το μεσημέρι έγινε εκδήλωση με σύνθημα "Το κλίμα μας καίει" από τους Οικολόγους Πράσινους και άλλες πολιτικές οργανώσεις.

Το απόγευμα, αντίστοιχο ειρηνικό κάλεσμα έξω από τη Βουλή έγινε από την οργάνωση Greenpeace. Δυστυχώς την απογευματινή συγκέντρωση επισκίασε ο κακός καιρός με αποτέλεσμα να συμμετάσχουν μόλις μερικές δεκάδες ανθρώπων που κρατούσαν στα χέρια τους πλακάτ με το μήνυμα "ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑ - OUR CLIMATE, YOUR DECISION".

Οι κραυγές αγωνίας έφτασαν μέχρι το Όσλο. Απέναντι από το ξενοδοχείο όπου διέμενε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, το πανό που κρατούσαν μέλη της Greenpeace έγραφε χαρακτηριστικά : Κέρδισες το Νομπέλ , Τώρα απόδειξε ότι το άξιζες.

ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ , http://news.ert.gr/index.php

Δεν υπάρχουν σχόλια: