Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Σφοδρές χιονοπτώσεις στις ΗΠΑ - Πλημμύρες στην Ευρώπη


Με χιόνι και πάγο έχουν καλύψει οι σφοδρές χιονοπτώσεις από άκρη σε άκρη τις κεντρικές πολιτείες των ΗΠΑ από την παραμονή των Χριστουγέννων, αναγκάζοντας τους εποχούμενους -και όχι μόνο- να αντιμετωπίσουν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στους δρόμους. Το χιόνι έχει σκεπάσει τις βόρειες και κεντρικές πολιτείες από την Παρασκευή, και περισσότερα από 30 εκατοστά χιονιού κάλυψαν το βόρειο Τέξας και την Οκλαχόμα μία ημέρα νωρίτερα. Αεροδρόμια και αυτοκινητόδρομοι έκλεισαν και πολλοί ήταν εκείνοι που δεν κατάφεραν να φθάσουν στον προορισμό τους για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα. Τρεις πολιτείες κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ, τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε τροχαία που προκλήθηκαν εξαιτίας της κακοκαιρίας. Την ίδια ώρα, σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες πλήττουν την Ιταλία, την Ισπανία και τη Σλοβενία.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Τεράστια προβλήματα στη βόρεια και τη νότια Ντακότα, τη Νεμπράσκα, τη Μινεσότα, την Αϊόβα, το Γουϊσκόνσιν έχουν προκαλέσει το πυκνό χιόνι που πέφτει αδιάκοπα το τελευταίο τριήμερο και οι θυελλώδεις άνεμοι που επικρατούν. Η νότια Ντακότα, το Τέξας και η Οκλαχόμα κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η θερμοκρασία έχει πέσει στους -34 βαθμούς Κελσίου, οι αυτοκινητόδρομοι έγιναν αδιάβατοι εξαιτίας του πάγου και οι ειδικοί καλούν τους κατοίκους να μην μετακινούνται.

Χιλιάδες πολίτες έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στις πολιτείες της Οκλαχόμα και της Μινεσότα, ενώ όσοι σκόπευαν να ταξιδέψουν με την ευκαιρία των εορτών έχουν αποκλειστεί.

Στην Οκλαχόμα, την παραμονή Χριστουγέννων ο κυβερνήτης αναγκάστηκε να κηρύξει την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έδωσε εντολή να διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους.

Στη Νεμπράσκα, ακόμα και οι εκκλησίες αναγκάστηκαν να ματαιώσουν τη λειτουργία των Χριστουγέννων.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


Ισχυρές βροχοπτώσεις σε Ιταλία, Ισπανία, Σλοβενία

Διαφορετικό το σκηνικό στην Ιταλία, όπου ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες στη Λιγουρία και στην Τοσκάνη. Ποτάμια υπερχείλισαν, δρόμοι και σπίτια πλημμύρισαν, ενώ σημειώθηκαν και κατολισθήσεις.

Ανάλογες είναι οι καιρικές συνθήκες και στην Ισπανία. Από τις σφοδρές βροχοπτώσεις στη Γρανάδα σημειώθηκαν καταστροφές και προβλήματα στην κυκλοφορία. Έντονα τα φαινόμενα και στη Σάντα Κρουζ της Τενερίφης και στα Κανάρια νησιά.

Η κυβέρνηση της χώρας προειδοποίησε τους κατοίκους, ειδικά τους γηραιότερους, να μην κυκλοφορούν και τους οδηγούς να είναι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Μάχη με τις πλημμύρες έδωσαν ανήμερα Χριστούγεννα και οι Σλοβένοι. Από τις ισχυρές βροχοπτώσεις ποτάμια υπερχείλισαν προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές. Στην παραθαλάσσια πόλη Πιράν το θαλασσινό νερό βγήκε στη στεριά.

Πηγές: Reuters, ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, http://news.ert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: