Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

WWF: έσβησε η ελπίδα της Κοπεγχάγης


Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF χαρακτηρίζει απρόσμενα απογοητευτική τη μη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, στην οποία κατέληξαν οι διεθνείς διαπραγματεύσεις κορυφής που ολοκληρώθηκαν στην Κοπεγχάγη, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της.

Παρά το γεγονός πως ολόκληρο το δωδεκαήμερο των εργασιών της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης ακροβατούσε συνεχώς στο τεντωμένο σχοινί της άρνησης των οικονομικά ισχυρών και των μεγάλων ρυπαντών να συναινέσουν σε σοβαρές δεσμεύσεις, η διεθνής κοινωνία των πολιτών διατηρούσε ζωντανή την ελπίδα και το αίτημα για μια γενναία και νομικά δεσμευτική συνθήκη.

Το σχέδιο Συμφωνίας της Κοπεγχάγης που δόθηκε στη δημοσιότητα απέχει πολύ από την απαραίτητη νομικά δεσμευτική και αποτελεσματική συνθήκη που είναι απαραίτητη, ώστε ο πλανήτης να μείνει κάτω από το όριο των +2 βαθμούς Κελσίου.

Στην πραγματικότητα, το κείμενο πολιτικής συμφωνίας προσθέτει άλλους 3 βαθμούς Κελσίου, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το διεθνές WWF.

Επιστρέφοντας από την Κοπεγχάγη, ο Διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας δήλωσε χαρακτηριστικά: «δυστυχώς, η αποτυχία που ζήσαμε στην παγωμένη Κοπεγχάγη απέδειξε περίτρανα πως η παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση είναι πολύ πιο μεγάλη και σοβαρή από τη διεθνή πολιτική κοινότητα που τη διαχειρίζεται. Εκείνο όμως που πραγματικά γεννά ελπίδες είναι η εντυπωσιακή κινητοποίηση εκατομμυρίων πολιτών από κάθε γωνιά του πλανήτη που, είτε ατομικά είτε συλλογικά, διεκδίκησε με εντυπωσιακό παλμό και δυναμισμό την απαραίτητη στροφή προς μια περιβαλλοντικά «καθαρή» οικονομία. Παραμένουμε στις περιβαλλοντικές επάλξεις πιο δυναμικοί και διεκδικητικοί, σε μια διαρκή και ακούραστη διεθνή προσπάθεια για αναχαίτιση της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης».

Μέσα στους επόμενους κρίσιμους μήνες, το WWF, ενωμένο με πολλές άλλες διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις, θα συνεχίσει τη μάχη για μια δίκαιη, ισχυρή και νομικά δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία, χτίζοντας επάνω στα λίγα ελπιδοφόρα στοιχεία της συμφωνίας της Κοπεγχάγης.

Πηγή: WWF ,http://www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: