Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Εντοπίστηκαν δύο μεγάλα λάθη στην πρόβλεψη του ΟΗΕ για το κλίμα

Δύο μεγάλα λάθη εντοπίστηκαν στην έκθεση του 2007 της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Το πρώτο λάθος έχει να κάνει στην πρόβλεψη της Επιτροπής για τους παγετώνες στα Ιμαλάια και το δεύτερο λάθος έχει να κάνει με τον εσφαλμένο υπολογισμό πως η μισή Ολλανδία βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.

Στο πρώτο λάθος σχετικά με την εξαφάνιση των παγετώνων στα Ιμαλάια μέχρι το 2035, υπάρχουν πέντε ανακρίβειες τις οποίες ανακάλυψε ο Καναδός ειδικός επί του κλίματος Γκράαμ Κόγκλεϊ. Συγκεκριμένα στην έκθεση του ΟΗΕ υπάρχουν οι εξής ανακρίβειες:

1. Η έκθεση αναφέρει ότι «οι παγετώνες στα Ιμαλάια υποχωρούν ταχύτερα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου». Σύμφωνα όμως με το Παγκόσμιο Σύστημα Παρακολούθησης Παγετώνων (WGMS), ο ρυθμός τήξης στα Ιμαλάια είναι περίπου ίδιος με το ρυθμό υποχώρησης σε άλλους παγετώνες.

2. Το κείμενο κάνει λόγο για «πολύ υψηλή» πιθανότητα εξαφάνισης έως το 2035. Η χρονολογία αυτή δεν εμφανίζεται πουθενά στη βιβλιογραφία. Υπάρχει μόνο μια ρωσική μελέτη που προβλέπει σχεδόν πλήρη εξαφάνιση των παγετώνων στα Ιμαλάια το 2350. Ίσως ο αριθμός να αντιγράφηκε λανθασμένα.

3. Η επίμαχη παράγραφος προειδοποιεί για τους παγετώνες: «Η συνολική τους έκταση πιθανώς θα συρρικνωθεί από τα 500.000 στα 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έως το έτος 2035». Σύμφωνα όμως με τον Καναδό επιστήμονα η έκταση των παγετώνων στα Ιμαλάια δεν υπερβαίνει σήμερα τα 33.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

4. Ολόκληρη η παράγραφος αποδίδεται στη WWF και δεν επικαλείται σε επιστημονικές δημοσιεύσεις. Στην πραγματικότητα μάλιστα μόνο μια πρόταση προερχόταν από την περιβαλλοντική οργάνωση, η οποία με τη σειρά της επικαλείται δημοσιεύματα του Τύπου.

5. Πίνακας που περιλαμβάνεται στην επίμαχη παράγραφο αναφέρει ότι το διάστημα 1845-1965, ο Παγετώνας Πιντάρι των Ιμαλαΐων συρρικνώθηκε κατά 2.840 μέτρα. Αυτό θα σήμαινε ότι ο πάγος υποχωρεί κατά 135,2 μέτρα το χρόνο, ενώ ο πραγματικός ρυθμός είναι μόλις 23,5 μέτρα το χρόνο.

Επίσης, οι παγετώνες θα μπορούσαν να εξαφανιστούν το 2350 κι όχι το 2035 όπως εσφαλμένα αναφέρει η Έκθεση του ΟΗΕ για το Κλίμα του 2007.

Φυσικά η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) απολογείται για τα λάθη, επισημαίνει όμως ότι η έκθεση είναι κατά τα άλλα σωστή.

Βεβαίως, λένε αρκετοί ανεξάρτητοι επιστήμονες, τα λάθη δεν ήταν εσκεμμένα ούτε αλλάζουν την ουσία της υπόθεσης: οι παγετώνες όντως υποχωρούν, έστω και με μικρή ταχύτητα. Ωστόσο οι ανακρίβειες ανοίγουν την πόρτα για νέες επιθέσεις από τους «σκεπτικιστές» της παγκόσμιας θέρμανσης, ειδικά στις ΗΠΑ.

Οι εκτιμήσεις της IPCC για την πορεία της κλιματικής αλλαγής, βασισμένες στις εργασίες 3.000 ερευνητών από όλο τον κόσμο, αποτελούν τη βάση των διεθνών διαπραγματεύσεων για μια νέα συμφωνία κατά των αερίων του θερμοκηπίου.

Ούτε φυσικά και ο ίδιος Κόγκλεϊ δεν αμφισβητεί την έκθεση της IPCC στο σύνολό της. «Είμαι πεπεισμένος ότι το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών που περιλαμβάνονται στις εκθέσεις της IPCC ήταν αξιόπιστο» δήλωσε.

Όπως το έθεσε ο Ίβο Ντε Μπόερ, επικεφαλής της Συνθήκης-Πλαισίου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, «αυτό που συμβαίνει τώρα είναι συγκρίσιμο με το να πούμε ότι ο Τιτανικός βυθίζεται πιο αργά από ό,τι περιμέναμε».

Παραδέχτηκε πάντως ότι «τέτοια λάθη δεν πρέπει να συμβούν ξανά».

Nederland Το δεύτερο λάθος της έκθεσης του ΟΗΕ για το κλίμα έχει να κάνει με την υποχώρηση της στάθμης των νερών στην Ολλανδία. Οι Κάτω Χώρες απειλούνται από την άνοδο της στάθμης, όχι όμως όσο θεωρεί ο ΟΗΕ.

Η Έκθεση λέει ότι η μισή Ολλανδία βρίσκεται ήδη κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.

Το λάθος εντοπίστηκε στη σημαντική έκθεση για την απειλή της κλιματικής αλλαγής η οποία δημοσιεύτηκε το 2007 από τον ΟΗΕ και αποτέλεσε τη βάση για τις διεθνείς διαπραγματεύσεις κατά της παγκόσμιας θέρμανσης.

Οι ολλανδικές αρχές καλούν τώρα την Επιτροπή να εξηγήσει γιατί η έκθεση αναφέρει ότι το 56% της Ολλανδίας βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, ενώ το πραγματικό ποσοστό είναι μόνο 26%.

Οι Ολλανδοί επίσημοι λένε πως οι συντάκτες της έκθεσης μπορεί κατέληξαν σε λάθος αποτέλεσμα: Φαίνεται ότι άθροισαν την επιφάνεια που βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας (26%) και την έκταση που απειλείται από τις πλημμύρες ποταμών (29%).

Εφόσον επιβεβαιωθεί, το περιστατικό θα έφερνε σε ακόμα πιο δύσκολη θέση την IPCC, μετά το λάθος για τα Ιμαλάια.

Πηγή: ΑΠΕ,http://www.physics4u.gr/blog/

Δεν υπάρχουν σχόλια: