Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Η κλιματική αλλαγή απειλεί 17 αρκτικά είδη


Στην λίστα των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση από το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, εκτός από τις πολικές αρκούδες ανήκουν και άλλα είδη που ζουν εκεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, το Αμερικανικό Κέντρο Βιοποικιλότητας αναφέρει σε έκθεση του ότι από τις κλιματικές αλλαγές απειλούνται με εξαφάνιση και άλλα είδη που ζουν στην Αρκτική.

Συγκεκριμένα 17 αρκτικά είδη απειλούνται με εξαφάνιση.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πλήττουν την Αρκτική σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον πλανήτη.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μέχρι το 2030 οι πάγοι τους θερινούς μήνες θα έχουν εξαφανιστεί στην Αρκτική.

Ο πληθυσμός των πολικών αρκούδων μειώνεται συνεχώς, λόγω της τήξης του θαλάσσιου πάγου λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, γεγονός που δυσκολεύει την επιβίωση τους.

Αναγκάζονται να διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις για την εύρεση τροφής.

Ένα άλλος είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση, είναι ο θαλάσσιος ίππος.

Οι θαλάσσιοι ίπποι έχουν ανάγκη από τους πάγους γιατί δεν μπορούν να κολυμπούν συνεχώς. Το λιώσιμο των πάγων τους αναγκάζει να βγουν στην ακτή και εκεί είναι πάρα πολύ ευάλωτοι από μεγαλύτερα ζώα, καθώς κινδυνεύουν να ποδοπατηθούν

Στην ακτή της Αρκτικής Αλάσκας υπάρχουν περίπου 10.000-20.000 θαλάσσιοι ίπποι, δήλωσε εκπρόσωπος του Αμερικάνικου Κέντρου Βιοποικιλότητας.

Πέρυσι 131 νεαροί θαλάσσιοι ίπποι ποδοπατήθηκαν από μεγαλύτερα ζώα.

Ένα άλλο είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση από την κλιματική αλλαγή είναι και η αρκτική αλεπού.
Πηγή:http://www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: