Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Ο γνωστός σκεπτικιστής του κλίματος Bjorn Lomborg δέχτηκε τελικά ότι απαιτούνται 100 δισεκατομμύρια κάθε χρόνο για την κλιματική αλλαγή

Εντυπωσιακή στροφή έκανε ο πιο γνωστός αρνητής της κλιματικής αλλαγής ο οποίος ζητεί τώρα τη διάθεση 100 δισ. δολαρίων τον χρόνο για να καταπολεμήσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη ως τα τέλη του αιώνα.

Σε βιβλίο του που θα κυκλοφορήσει τον ερχόμενο μήνα ο δανός οικονομολόγος Bjorn Lomborg προτείνει επίσης την επιβολή φόρου στις εκπομπές καυσαερίων με στόχο τη συγκέντρωση 250 δισ. δολαρίων ώστε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Γνωστός για τις επιθέσεις που εξαπέλυε στο παρελθόν κατά των πολιτικών, των μέσων ενημέρωσης και των ακτιβιστών που καλούσαν για τη λήψη πολυδάπανων μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής, ο Bjorn Lomborg είχε παρομοιαστεί από τον επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα με τον Αδόλφο Χίτλερ .

Τώρα όμως γράφει ότι οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο πρέπει να επενδύσουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε τεχνολογίες και έργα που θα συμβάλουν στον περιορισμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Στο βιβλίο του εξετάζει οκτώ μεθόδους προς αυτή την κατεύθυνση και αξιώνει τη διοχέτευση χρημάτων στις «πράσινες» τεχνολογίες, στις καθαρές μορφές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η πυρηνική και στον τομέα της γεωμηχανικής, όπου προτείνει πρωτοποριακές μεθόδους για τη σωτηρία του πλανήτη, όπως η λεύκανση των σύννεφων.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα «Τhe Guardian», ο Bjorn Lomborg είπε ότι η φορολόγηση στις εκπομπές καυσα ερίων θα μπορούσε να αποφέρει μέχρι και 250 δισ. δολάρια τον χρόνο στις κυβερνήσεις, χρήματα που θα κατανεμηθούν αναλόγως σε διάφορες επενδύσεις κατά της κλιματικής αλλαγής.

Την ίδια στιγμή το λεγόμενο Διακαδημαϊκό Συμβούλιο, φορέας που απαρτίζεται από επιστήμονες διαφόρων εθνικοτήτων, και το οποίο ανέλαβε να αξιολογήσει τον τρόπο λειτουργίας της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για το κλίμα (ΙΡCC), σε έκθεσή του κατέληξε ότι η επιτροπή οφείλει να προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αποφύγει στο μέλλον την επανάληψη επιστημονικών λαθών και ανακριβειών που πλήττουν το επιστημονικό της κύρος.

Οι επιστήμονες της ΙΡCC έχουν προβλέψει, μεταξύ άλλων, την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 3,5 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε καταστροφικές αλλαγές στο κλιματικό σύστημα της Γης, όπως το πλήρες λιώσιμο του παγετωνικού καλύμματος στον Βόρειο Πόλο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, γεγονός που θα άλλαζε ριζικά τον καιρό στον πλανήτη.

Επιπλέον τεράστια τροπικά δάση, όπως η περιοχή του Αμαζονίου, θα μετατρέπονταν σε ερήμους, ενώ θερμοκρασίες που θα ξεπερνούσαν τους 50 βαθμούς Κελσίου θα ήταν συνηθισμένες ακόμη και στην αμερικανική ενδοχώρα.

Αν επαληθευτούν αυτές οι ζοφερές προβλέψεις, φονικά κύματα καύσωνα όπως αυτό που έπληξε πρόσφατα τη Ρωσία, θα εμφανίζονται κάθε καλοκαίρι και τα δάση στις περιοχές γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου θα εξαφανιστούν από τις πυρκαγιές.

ΔΩΣΤΕ ΚΑΙ ΣΩΣΤΕ

Πώς θα κατανεμηθούν τα 250 δισ. δολάρια από τον φόρο στις εκπομπές καυσαερίων που προτείνει ο Λόμποργκ 1 δισ. στον τομέα της Γεωμηχανικής, όπως η χρήση τεχνολογιών που θα κάνουν τα σύννεφα περισσότερο αντανακλαστικά στη θερμότητα.

100 δισ. στην έρευνα και στην ανάπτυξη της «καθαρής τεχνολογίας», όπως η ηλιακή ενέργεια.

50 δισ. στις κατασκευές για την προσαρμογή των υποδομών και των κτιρίων σε περιοχές που θα επηρεαστούν από την κλιματική αλλαγή.

99 δισ. για την Υγεία, καθαρό πόσιμο νερό και εκπαίδευση.

Πηγή: Βήμα,http://www.physics4u.gr/blog/

Δεν υπάρχουν σχόλια: