Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Τεράστιες ζημιές από τις πλημμύρες στη Σλοβενία


Περισσότερα από 30.000 εκτάρια αγροτικής γης, στη Σλοβενία, έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες, που έπληξαν το περασμένο Σαββατοκύριακο τη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της χώρας, Ντέγιαν Ζίνταν.

Ο κ. Ζίνταν είπε ότι, είναι σε εξέλιξη η αποτίμηση των ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες και ότι σχεδιάζονται τα μέτρα στήριξης των αγροτών.

Οι ζημιές σε επιχειρήσεις υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 40 εκ. ευρώ, δήλωσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Σλοβενίας, Σάμο Χρίμπαρ Μίλιτς. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, από τις πλημμύρες καταστράφηκαν 3.000 σπίτια, το 1/3 των οποίων στην περιοχή της Λιουμπλιάνας.

Σε κυβερνητική σύσκεψη θα εξεταστούν τα μέτρα για τους πληγέντες από τις πλημμύρες και οι προϋπολογισμοί για τα επόμενα δύο χρόνια. Η κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας και τη λήψη μακροπρόθεσμων μέτρων.

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας, Ντανίλο Τουρκ, από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, χαιρέτισε τις προσπάθειες των μελών της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας για την εξομάλυνση της κατάστασης στη χώρα.

O κ. Τουρκ τόνισε ότι οι μονάδες πολιτικής προστασίας, οι πυροσβέστες, ο στρατός και η αστυνομία απέτρεψαν ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές.

Ο τελικός απολογισμός των καταστροφών σε τουλάχιστον 123 δήμους της Σλοβενίας αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο μήνες, αλλά τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι μόνον στην επαρχία Σαβίνισκο, στις πόλεις Λάσκο και Τσέλιε οι ζημιές υπολογίζονται σε 10 εκ. ευρώ και σε 6,6 εκ. ευρώ αντίστοιχα. Οι καταστροφές στα οδικά δίκτυα της χώρας ανέρχονται σε 15 εκ. ευρώ.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντέλο» αναφέρεται ότι οι πολιτικοί στη Σλοβενία δεν μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση καταστροφών, όπως οι πλημμύρες του περασμένου Σαββατοκύριακου, αλλά και οι πολίτες εμφανίζονται να έχουν χάσει την αίσθηση της αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, στο διαδίκτυο, το 60% των πολιτών απάντησε ότι δεν θα προέβαινε σε δωρεά για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πλημμύρες.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Ερυθρός Σταυρός και η ανθρωπιστική οργάνωση Caritas κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν μόνον 8.000 ευρώ για την ανακούφιση από τις πλημμύρες.
Πηγή:http://www.ant1online.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: