Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Συναγερμός στην Αρκτική: νέος Τιτανικός εν όψει;


Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πλήττουν την Αρκτική σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον πλανήτη.

Τεράστιες ευκαιρίες αλλά και τρομερούς κινδύνους κρύβει για την Αρκτική το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η 9η κοινοβουλευτική σύνοδος των χωρών της Αρκτικής, φιλοξενήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 13 – 15 Σεπτεμβρίου και στα θέματα που εξετάσθηκαν περιλαμβάνονται η αειφόρος ανάπτυξη, η τήξη των πάγων και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στις προσπάθειες οικονομικής αξιοποίησης μιας άλλοτε απαγορευμένης ζώνης.

Στη σύνοδο συμμετείχαν 150 αντιπρόσωποι από οκτώ χώρες, τη Δανία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος του Αρκτικού Συμβουλίου, Ισλανδός βουλευτής Helgi Hjorvar, προειδοποίησε τους πάντες ότι η κατακόρυφη αύξηση της αγοράς της κρουαζιέρας στην Αρκτική σε συνδυασμό με την έλλειψη κάθε συντονισμού και προετοιμασίας εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους: «η επόμενη ναυτική τραγωδία είναι μόνο θέμα χρόνου» προειδοποίησε, μιλώντας για κρουαζιερόπλοια ακατάλληλα για τις συνθήκες της Αρκτικής, ανεκπαίδευτα πληρώματα, περιορισμένες δυνατότητες διάσωσης, αχαρτογράφητα ύδατα και, φυσικά, πολλά παγόβουνα…

Άλλοι ομιλητές παρουσίασαν τις πολύ σημαντικές αναπτυξιακές ευκαιρίες που παρέχει η τήξη των αιώνιων πάγων της Αρκτικής, θυμίζοντας πώς ήδη το πρώτο μη ρωσικό πλοίο διασχίζει τον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό από τη Νορβηγία στην Κίνα, μειώνοντας το ταξίδι κατά σχεδόν δύο εβδομάδες σε σχέση με το κλασσικό δρομολόγιο μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Ο Erik Lahnstein του νορβηγικού υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε ότι «οι οικονομικές προοπτικές της περιοχής είναι τεράστιες όμως πρέπει να τις διαχειρισθούμε με υπευθυνότητα», προσθέτοντας ότι στόχος δεν είναι «να διατηρηθεί η αρκτική ως μουσειακό είδος αλλά να την αξιοποιήσουμε προς όφελος της ανθρωπότητας: οι φυσικοί πόροι της περιοχής είναι κολοσσιαίοι αρκεί να τους διαχειρισθούμε σωστά».

Ο Καναδός Joshua Simair επεσήμανε σχετικά, μιλώντας στη συνεδρίαση, ότι «κάθε βραχυπρόθεσμη κούρσα αξιοποίησης των φυσικών πόρων έχει, μακροπρόθεσμα, αρνητικές συνέπειες».

ΕΕ και Αρκτική

Σήμερα, το ρόλο των «εκπροσώπων» της Αρκτικής στην ΕΕ διαδραματίζουν κυρίως η Δανία, η Σουηδία και η Φινλανδία και σε αυτές ίσως αργότερα προστεθεί η Ισλανδία της οποίας έχουν αρχίσει επίσημα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Μιλώντας στη συνεδρίαση η εκ των αντιπροέδρων του ΕΚ, Diana Wallis (Φιλελεύθεροι, Βρετανία) κάλεσε το Αρκτικό Συμβούλιο να «αναπτύξει τις δυνατότητες που έχει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα της περιοχής».

Ο Ιρλανδός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων και πρόεδρος της αντιπροσωπείας του ΕΚ στη σύνοδο, Pat the Cope Galagher, επεσήμανε ότι «οι κλιματικές αλλαγές μεταμορφώνουν την Αρκτική, με την τήξη των πάγων να ανοίγει νέες οδούς για τη ναυσιπλοΐα και την αλιεία και βελτιώνοντας τις δυνατότητες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Πηγή: Ευρωπαικό Κοινοβούλιο,http://www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: