Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010
Υποσιτισμός και ασθένειες λόγω κλιματικής αλλαγής
Οι έντονες κλιματικές αλλαγές ενδεχομένως να αυξήσουν τον αριθμό των θυμάτων από φυσικές καταστροφές, μέσω της συχνότερης εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων και προκαλώντας αρνητικές συνέπειες, όπως ασθένειες και υποσιτισμό, υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Τα καλύτερα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για κυκλώνες ή κύματα καύσωνα, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, έχουν βοηθήσει τα διάφορα κράτη στο να προετοιμάζονται καλύτερα για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, συμβάλλοντας στη μείωση των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές.
«Δεν υπάρχει κάποια εγγύηση για το μέλλον ότι θα καταφέρουμε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, καθώς εντείνονται οι κλιματολογικοί κίνδυνοι, ειδικά από φαινόμενα όπως κύματα καύσωνα, για τα οποία δεν είμαστε σωστά προετοιμασμένοι», επισημαίνει ο Ντιαρμίντ Κάμπελ-Λέντρουμ, ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας WHO .
Η άνοδος της θερμοκρασίας θα μπορούσε να οξύνει τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών, ενώ ο καύσωνας και η ξηρασία μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα και στην παραγωγή ειδών διατροφής.
«Οι κλιματικές αλλαγές αποτελούν έναν ακόμη λόγο για τη συνέχιση των προσπαθειών να θέσουμε υπό έλεγχο ελονοσία, διάρροια και αντιμετώπιση του προβλήματος του υποσιτισμού... Αυτές είναι οι μεγάλες προκλήσεις», τονίζει ο κ. Κάμπελ-Λέντρουμ.
Μελέτες των Ηνωμένων Εθνών προβλέπουν ότι το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου θα προκαλέσει περισσότερες ξηρασίες, πυρκαγιές, κύματα καύσωνα, πλημμύρες, κατολισθήσεις και αύξηση της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων, απειλώντας το ραγδαία αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό, που εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα εννέα δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, από 6,8 δισ. φέτος.
Συχνά, οι συνέπειες των φυσικών καταστροφών είναι χειρότερες, όσον αφορά τις απώλειες ανθρώπινων ζωών. Οι θάνατοι από ακραία καιρικά φαινόμενα φέτος -όπως οι πλημμύρες στο Πακιστάν- αποτελούν «προειδοποίηση ότι χρειάζεται να ανανεώσουμε τις προσπάθειες για να θέσουμε υπό έλεγχο τις κλιματικές αλλαγές», υποστηρίζει ο Αντριου Χάινες, επικεφαλής της Σχολής Υγιεινής και Τροπικών Φαρμάκων του Λονδίνου.
Περισσότεροι από 1.750 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πλημμύρες στο Πακιστάν, όμως εκατομμύρια αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών. Τουλάχιστον 54 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πυρκαγιές στη Ρωσία τον Ιούλιο και Αύγουστο, οι οποίες εκτίναξαν τις διεθνείς τιμές σιτηρών, απειλώντας με υποσιτισμό τους φτωχούς.
Ο ΠΟΥ αναμένεται να εκδώσει την επόμενη χρονιά έκθεση, αναθεωρώντας την προηγούμενη μελέτη που προέβλεπε ότι 150.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως εξαιτίας του Φαινομένου του Θερμοκηπίου, κυρίως από ελονοσία, υποσιτισμό και διάρροια.
Πηγή:http://www.naftemporiki.gr
Ετικέτες
Περιβάλλον
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου