Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Ανησυχητική άνοδος της στάθμης της θάλασσας


Προειδοποιεί επιστήμονας της NASA


Με ρυθμό τριπλάσιο από ό, τι είχε παρατηρηθεί παλαιότερα ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας. Σύμφωνα με τον επιστήμονα του εργαστηρίου Jet Propulsion Laboratory της NASA, Lee-Lueng Fu, τα μηνύματα είναι ανησυχητικά καθώς τα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά 3 χιλιοστά το έτος.

Ο κ. Fu βρίσκεται αυτές τις ημέρες στα Χανιά προσκεκλημένος του Πολυτεχνείου Κρήτης για μια σειρά διαλέξεων με θέμα: την «Αλλαγή του Κλίματος της Γης», την «Ωκεανογραφία» και τη «Δορυφορική Αλτιμετρία». Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας δε μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, πέρα από την μέτρηση της και την απομάκρυνση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων από τις ακτές».

Ο κ. Fu ανέπτυξε τη δράση του εργαστηρίου της NASA πάνω στο θέμα των κλιματικών αλλαγών και την άνοδο της στάθμης και τόνισε τη συνεργασία που έχει με το Πολυτεχνείο Κρήτης το οποίο μέσω του σταθμού μέτρησης που διατηρεί στην ακριτική Γαύδο δίνει σημαντικά στοιχεία πάνω στην κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παρόμοιοι σταθμοί λειτουργούν σε 2 ακόμα περιοχές του κόσμου, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και την Κορσική .

«Η NASA δουλεύει την τελευταία 20ετία πάνω στην τεχνική που λέγεται "Δορυφορική Αλτιμετρία". Για πρώτη φορά μπορούμε με δορυφόρους να παρατηρήσουμε την αλλαγή του κλίματος της γης. Η τεχνική αυτή δουλεύει στην βασική αρχή των ραντάρ. Υπάρχει ένας δορυφόρος που εκπέμπει ένα σήμα που ανακλάται στην επιφάνεια της θαλάσσης και επιστρέφει στον δορυφόρο.

Με το χρόνο μετάδοσης που κάνει το σήμα από το δορυφόρο μέχρι την επιστροφή του σε αυτόν, υπολογίζεται το ύψος της θάλασσας από το κέντρο μάζας της γης. Με αυτήν την τεχνική μπορούμε να μετρήσουμε πως ανεβαίνει και κατεβαίνει η στάθμη, ή τι αλλαγές γίνονται στην επιφάνεια της θάλασσας» είπε ο διακεκριμένος επιστήμονας.

O καθηγητής υπογράμμισε πως «η μεγαλύτερη ανακάλυψη μας ήταν ότι παρατηρούμε μια ανοδική αύξηση της στάθμης της θάλασσας της τάξης των 3 χιλιοστών το έτος. Είναι ένα μέγεθος που ενώ ακούγεται μικρό δεν είναι, γιατί πριν από 10.000 χρόνια που είχαμε τις μεγάλες κλιματικές αλλαγές η τάξη μεγέθους ήταν το 1 χιλιοστό. Επομένως μιλάμε για μια επιταχυνόμενη αύξηση.

Η αύξηση της στάθμης της θάλασσας θα διαβρώσει τις ακτές επομένως κάποιες ανθρώπινες δραστηριότητας θα καταστραφούν. Σε μερικά χρόνια ίσως κάποια μέτρα της ακτογραμμής θα αρχίσουν να καταλαμβάνονται από την θάλασσα, ενώ επίσης οι ακτές θα είναι πιο ευάλωτες σε καταιγίδες και έντονα καιρικά φαινόμενα όπως οι ισχυροί άνεμοι και οι κυματισμοί. Δε μπορούμε να το αποφύγουμε» υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος για να αποτρέψει αυτήν την άνοδο την κατάσταση, ο κ. Fu επεσήμανε, πως η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω της μόλυνσης είναι τεράστια με αποτέλεσμα το λιώσιμο των πάγων να μην αντιμετωπίζεται.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: