Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Βρετανία: Εγκαίνια για το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο


Το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο του κόσμου εγκαινιάζεται σήμερα ανοιχτά του Κεντ, στη Βρετανία. Σύμφωνα με το σουηδικό όμιλο Vattenfall, η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγει υπό ιδανικές συνθήκες θα μπορεί να τροφοδοτεί έως και 240.000 νοικοκυριά. Οι 100 ανεμογεννήτριές του ανεβάζουν τη συνολική ισχύ της αιολικής ενέργειας που παράγεται στη χώρα στα 5GW, ποσότητα που θα αρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρης της Σκοτίας.

Η κατασκευή του αιολικού πάρκου άρχισε πριν από δύο χρόνια, ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο και στοίχισε περίπου 925 εκατομμύρια ευρώ. Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια οι ανεμογεννήτριες, που έχουν ύψος 115 μέτρα και καλύπτουν μια έκταση 35 τετραγωνικών χιλιομέτρων, θα υπερτριπλασιαστούν.

«Είμαστε μια νησιωτική χώρα και πιστεύω ακράδαντα πως θα έπρεπε να δαμάζουμε τον άνεμο και τα κύματα στο μεγαλύτερο βαθμό που αυτό είναι εφικτό», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας Κρις Χιουν, ο οποίος θα επισκεφθεί το αιολικό πάρκο εντός της ημέρας. Περιβαλλοντικές οργανώσεις χαιρέτισαν την επίσημη έναρξη της λειτουργίας του, καλώντας ωστόσο τη βρετανική κυβέρνηση να επενδύσει περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Πλήγμα» για τη βρετανική οικονομία, επικρίσεις και για «εξάρτηση» από την αιολική ενέργεια

Αναφερόμενος στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη Βρετανία στον τομέα της αιολικής ενέργειας, ο αρμόδιος υπουργός Κρις Χιουν εκτίμησε πως η χώρα θα μπορούσε να εξασφαλίσει ηγέτικη θέση στον κλάδο παγκοσμίως χάρη στους φυσικούς της πόρους, μιλώντας μάλιστα για «τρίτη βιομηχανική επανάσταση». Το οξύμωρο είναι ότι η συμμετοχή βρετανικών ομίλων στη δημιουργία αιολικών πάρκων είναι πολύ μικρή.

Μερίδα του Τύπου μιλά για χαμένη ευκαιρία για τη βιομηχανία «πράσινης» τεχνολογίας της χώρας, καθώς ούτε το 20% των επενδύσεων στο αιολικό πάρκο ανοιχτά του Κεντ προήλθε από βρετανικές επιχειρήσεις, ενώ Βρετανοί ήταν μόνο 3 στους 10 εργάτες που απασχολήθηκαν στην κατασκευή του.

Η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον δέχεται επίσης πυρά για «εξάρτηση» από την αιολική ενέργεια. Ο καθηγητής Ίαν Φελς, ειδικός σε θέματα ενέργειας, δήλωσε ότι το Λονδίνο «δείχνει να έχει εμμονή στα αιολικά πάρκα και αγνοεί άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που θα μπορούσαν να αποδειχθούν σημαντικότερες». Σημειώνεται ότι στη Βρετανία λειτουργούν σήμερα περισσότερα από 260 αιολικά πάρκα -12 εξ αυτών παράκτια- με συνολικά σχεδόν 3.000 ανεμογεννήτριες.

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: