Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Κλιματολογική συνάντηση κορυφής


Για την τελειοποίηση συστήματος για την έγκαιρη πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων


Συνάντηση στη Μεγάλη Βρετανία θα πραγματοποιήσουν αυτή την εβδομάδα οι κορυφαίοι κλιματολόγοι του πλανήτη, προκειμένου να τελειοποιήσουν το πρωτοποριακό έργο που ετοιμάζουν για την έγκαιρη πρόγνωση των ακραίων καιρικών φαινομένων και των φυσικών καταστροφών.

Στόχος τους είναι η δημιουργία μιας παγκόσμιας βάσης δεδομένων που θα βοηθήσει τους μετεωρολόγους να κάνουν απόλυτα ακριβείς προβλέψεις.

Ειδικότερα, τα σχέδια των κλιματολόγων περιλαμβάνουν:

Τη δημιουργία παγκόσμιου δικτύου μετεωρολογικών σταθμών που θα παρέχει πληροφορίες σε ημερήσια βάση για την θερμοκρασία σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Μέχρι σήμερα το πρόβλημα της έλλειψης μετεωρολογικών δεδομένων ήταν εντονότερο στην Αφρική, τον Αμαζόνιο και την Ανταρκτική.

Την ψηφιοποίηση των παλιών ναυτικών ημερολογίων.

Την παροχή πληροφοριών από χώρες που μέχρι τώρα δεν επέτρεπαν την πρόσβαση στις μετεωρολογικές βάσεις δεδομένων που διαθέτουν.

Την συνδρομή από τη Google και το πρόγραμμα Galaxy Zoo για την καλύτερη ψηφιοποίηση δεδομένων από τους εθελοντές.

Σχολιάζοντας την επικείμενη συνάντηση κορυφής, ο κορυφαίος Βρετανός μετεωρολόγος, Peter Stott, δήλωσε χαρακτηριστικά, «Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα όπως για παράδειγμα αν θα καθυστερήσουν οι μουσώνες στην Ινδία, αν μεταβάλλεται η συχνότητα των βροχοπτώσεων στο Κέρας της Αφρικής ή αν η Ευρώπη θα δεχτεί μελλοντικά χειρότερα κύματα καύσωνα».
Πηγή:http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: