Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Μετά τους 36°C, πτώση και νέο χαμηλό από 10 Ιουνίου ?



Τελευταία στοιχεία των προγνωστικών χαρτών βγαίνουν με μεγάλες διαφορές μεταξύ τους δημιουργώντας έτσι σύγχυση όσο αναφορά την εκτίμηση του καιρού για το διάστημα 10-16 Ιουνίου όσο αυτή είναι εφικτή.

Υπάρχει μία υποψία για δημιουργία χαμηλού που ως αποτέλεσμα θα έχει την επιδείνωση του καιρού σε όλη την Ελλάδα με πτώση της θερμοκρασίας έως και 10c σε μερικές περιοχές και βροχές .

Αν και είναι αρκετά νωρίς για τέτοιες κρίσημες εκτιμήσεις θα τολμήσω να δικαιολογήσω την σύγχυση των μοντέλων . Πιστεύω πως πίσω από αυτή την μεγάλη θερμοκρασιακή διαφορά που φαίνεται στο βάθος κρύβεται ένα χαμηλό στην Κεντρική Μεσόγειο.

Ιδιαίτερα οι θερμοκρασίες στην Αττική στα 850hpA από 22c πέφτει στους 12c !

Εάν κοιτάξουμε καλύτερα σε αυτό το ομιχλώδες τοπίο με τα σημερινά στοιχεία πάντα βλέπουμε την πιθανότητα της δημιουργίας χαμηλού που θα επηρεάσει όλη τη χώρα μεγαλύτερη.

Πιο αναλυτικά βλέπουμε το χαμηλό στην Ιταλία το οποίο και με την βοήθεια ψυχρής λίμνης που δημιουργείτε στην κεντρική Μεσόγειο προχωρά προς νοτια και δυτικά .

lowbar1

Περεταίρω όμως μπορούμε να δούμε και μία περίοδο από τις 11 έως τις 16 Ιουνίου αυξημένο CAPE LIFTED INDEX στην περιοχή της Ελλάδας.

cape1

Μεγάλη βοήθεια στην παρούσα εξέλιξη μας δίνει όμως η ροή των ανέμων στα 500 hPa η οποία ζωγραφίζει την κυκλική ροή αυτών γύρω από το σημείο του χαμηλού εάν τελικά προκύψει.

stromillien

Ως γενικό συμπέρασμα του προβληματισμού μου σχετικά με την ανωμαλία των αποτελεσμάτων των προγνωστικών χαρτών και την βοήθεια των χαρτών που βλέπουμε σε αυτό το άρθρο υποπτεύομαι χαμηλό σύστημα στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο το οποίο εάν σχηματιστεί τελικώς θα επηρεάσει την Ελλάδα στο σύνολο με καταιγίδες και βροχές, και φυσικά πτώση της θερμοκρασίας.

Ασφαλώς είναι ακόμα νωρίς για πρόγνωση αλλά η ανάλυση και η διελεύκανση του επερχόμενου "κρυφού" καιρού είναι πιστεύω αυτό που μας μαγεύει στον καιρό και το κλίμα.

Θα βγει νεώτερο άρθρο μόλις ξεκαθαρρίσουν τα πράγματα από το τέλος αυτής της εβδομάδας.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Το παρών άρθρο ΔΕΝ είναι πρόγνωση είναι ανάλυση της ΤΑΣΗΣ του καιρού.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ: ZEUS (Σωτήρης Σιδέρης)

Πηγή:http://www.meteoclub.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: