Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

«Ξύπνησε» πάλι το ηφαίστειο Tungurahua


Σε επιφυλακή οι αρχές του Εκουαδόρ

Τέσσερα χωριά στο Εκουαδόρ εκκενώθηκαν όταν το ηφαίστειο Tungurahua «ξύπνησε» ξαφνικά και άρχισε να πετάει πέτρες και να βγάζει πυκνό καπνό από τα έγκατα της Γης σε ύψος 300 μέτρων από τη βάση του κρατήρα.

Η κυβέρνηση του Εκουαδόρ διέταξε περίπου 700 κατοίκους που ζουν στη γύρω περιοχή της πόλης Κίτο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
tp://www.youtube.com/v/iBkhSAGdf7M&rel=0&hl=en_US&feature=player_embedded&version=3">
Το Tungurahua, το όνομα του οποίου σημαίνει «Το λαρύγγι της φωτιάς» στη γλώσσα κέτσουα, είναι ενεργό από το 1999 αλλά την Κυριακή άρχισε ξαφνικά να βγάζει κόκκινα σύννεφα αερίων στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με το Γεωφυσικό Ινστιτούτο του Εκουαδόρ οι εκρήξεις οφείλονται στη συσσώρευση λάβας στον πυρήνα του ηφαιστείου.



Το επίπεδο συναγερμού αναβαθμίστηκε από την κατηγορία «κίτρινο» σε «πορτοκαλί», ένα σκαλί κάτω από την υψηλότερη βαθμίδα που είναι το «κόκκινο».



Αρκετές κοινότητες γύρω από το Tungurahua, όπως η τουριστική πόλη Banos με πληθυσμό 15.000 κατοίκων, εκκενώθηκαν το 1999 όταν είχε σημειωθεί η έκρηξή του και οι ντόπιοι αναγκάστηκαν να περιμένουν ένα χρόνο μέχρι να επιστρέψουν στα σπίτια τους.



Ο «κόκκινος συναγερμός» ενεργοποιήθηκε και πέρυσι το Δεκέμβρη, οδηγώντας και πάλι σε προσωρινή τότε εκκένωση της περιοχής από κατοίκους και τουρίστες.




Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: