Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Ο πατέρας του φαινόμενου του θερμοκηπίου προειδοποιεί ότι θα αποτύχει η διάσκεψη στην Κοπεγχάγη

Ένας από τους σπουδαιότερους φυσικούς της ατμόσφαιρας και του κλίματος, ο James Hansen που σήμερα είναι 68 ετών, έχει πρωτοστατήσει στους αγώνες για την σωτηρία του πλανήτη μας από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, Εργάζεται στο Ινστιτούτο Goddard της NASA και θεωρείται από τους πρωτοπόρους που ανέδειξαν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 προέβλεψε την υπερθέρμανση του πλανήτη που θα ερχόταν στις επόμενες δεκαετίες και προειδοποίησε γι αυτό την αμερικανική Γερουσία με στοιχεία για πρώτη φορά.

James Hansen Η αλλαγή του κλίματος: ζήτημα ζωής ή θανάτου λέει ο James Hansen (εικόνα)

Τώρα ο James Hansen, λέει στην εφημερίδα Guardian πως πιστεύει ότι οι συνομιλίες στην Κοπεγχάγη είναι εσφαλμένες και το καλύτερο είναι να αποτύχουν.

"Η προσέγγιση που γίνεται στις συζητήσεις είναι τόσο θεμελιωδώς λάθος που θα ήταν καλύτερα να την επαναξιολογήσουμε," ανέφερε ο Hansen.

Ο Hansen πολύ καιρό τώρα κάνει κριτική για τα ανώτατα όρια και το σύστημα των εμπορικών ανταλλαγών των ρύπων, που προτείνεται ως το παγκόσμιο μέσο προστασίας κατά της αλλαγής του κλίματος στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, την επόμενη εβδομάδα.

Το σύστημα αυτό συγκρίνεται με τις απολαύσεις που επιτρέπονταν ελεύθερα, αρκεί να αγόραζαν το συγχωροχάρτι οι αμαρτωλοί κατά τον Μεσαίωνα από την Καθολική Εκκλησία,τόνισε ο Hansen

"Είναι εξίσου καλό να μην έχουμε ουσιαστική συνθήκη,, διότι αν πρόκειται να είναι ένα πράγμα τύπου Κιότο, και οι άνθρωποι συμφωνούν ότι έτσι θα γίνει, τότε θα περάσουν χρόνια προσπαθώντας τα κράτη να προσδιορίσουν τι σημαίνει ακριβώς αυτό και ποια είναι η δέσμευση, ποιοι είναι οι μηχανισμοί, καθώς και η όλη ιδέα ότι υπάρχουν στόχοι, που υποτίθεται ότι πρέπει να τηρηθούν από τα κράτη με τα κάθε λογής αντισταθμιστικά οφέλη (τα οποία πωλούνται μέσω της ελεύθερης αγοράς του άνθρακα). Αυτό όλο λοιπόν το σύστημα σημαίνει ότι ξέρουμε εκ των προτέρων ότι είναι μια προσπάθεια να συνεχίσουμε την πρακτική της μπιζνες”, καταλήγει ο Hansen.

Έτσι, λίγο πριν από την κρίσιμη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή ταράζει και πάλι τα νερά και αποκηρύσσει τη Διάσκεψη ούτε λίγο ούτε πολύ σαν κωμωδία. Δήλωσε μάλιστα ότι σκέφτεται να τη μποϋκοτάρει, αφού εκεί θα επιδιωχθεί μια εμπορική συμφωνία, στη βάση των «ορίων και εμπορίας» εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

«Τα ανεπτυγμένα κράτη στοχεύουν σε μια αγοραπωλησία «αμαρτιών», δίνοντας ένα μικροποσό στις αναπτυσσόμενες χώρες» εξηγεί ο Hansen.

Οι αναπτυγμένες χώρες λέει ότι εμπνεύστηκαν το σύστημα «ορίων και εμπορίας», μόνο και μόνο για να σφραγίσουν μία συμφωνία στην Κοπεγχάγη, που θα είναι ουσιαστικά αναποτελεσματική στη μείωση διοξειδίου του άνθρακα.

«Το περιβαλλοντικό πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι τα ορυκτά καύσιμα είναι η πιο φθηνή μορφή ενέργειας. Όσο υπάρχουν αποθέματα θα χρησιμοποιούνται» εξηγεί ο Hansen.

Οι δε υποσχέσεις των κρατών ότι θα μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου δεν πρόκειται να τηρηθούν. Γι αυτό και ελπίζει να μην πετύχει τώρα η Διάσκεψη παρά να καταλήξει σε μία συμφωνία με βάση το σύστημα «ορίων και εμπορίας του άνθρακα».

Πιστεύει δε ότι καλύτερα είναι να αναβληθεί η Διάσκεψη ώστε να γίνει μια πιο αποτελεσματική συμφωνία, η οποία, σύμφωνα με αυτόν, είναι η φορολογία στις βιομηχανίες ανάλογα με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η οποία μάλιστα θα αυξάνεται σταδιακά. Τα χρήματα θα επιστρέφονται στους πολίτες με τη μορφή μερίσματος.

Η κυβερνητική αδράνεια, στο φαινόμενο του θερμοκηπίου επιβάλει κοινωνική αντίδραση. Και καταλήγει: «Αυτός είναι ο ακτιβισμός που χρειαζόμαστε».

Ο James Hansen, είναι επικεφαλής στο Ινστιτούτο Goddard της ΝΑΣΑ, που ειδικεύεται σε μελέτες του διαστήματος, καθώς και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Την επόμενη εβδομάδα, θα κυκλοφορήσει το πρώτο βιβλίο του James Hansen με τίτλο «Οι θύελλες που θα βρουν τα εγγόνια μου» Σε αυτό προειδοποιεί ότι ο πλανήτης μας, είναι σε άμεσο κίνδυνο να «καταρρεύσει». Και δηλώνει: «Είναι η τελευταία μας ευκαιρία».

Ο James Hansen είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο της Γης του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Έλαβε το διδακτορικό του στη φυσική και την αστρονομία από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβας, όπου μαθήτευσε υπό τον James van Allen. Ο Hansen είναι ευρύτερα γνωστός λόγω των καταθέσεών του ενώπιον επιτροπών του Κογκρέσου τη δεκαετία του 1980, οι οποίες συνέβαλαν στη συνειδητοποίηση του προβλήματος της παγκόσμιας θέρμανσης.

Η αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος

Προς το παρόν, η πιο ακριβής γνώση μας αναφορικά με την ευαισθησία του κλίματος βασίζεται σε δεδομένα από την ιστορία του πλανήτη μας, και τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν ότι μικρές δυνάμεις, εφόσον επενεργούν επί μακρά διαστήματα, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες κλιματικές αλλαγές.

clima_catastrophe

Ανθρωπογενείς δυνάμεις, ειδικότερα αυτές που αυξάνουν τα αέρια θερμοκηπίου, την αιθάλη και διάφορα άλλα μικρά σωματίδια, ξεπερνούν τώρα πια τις φυσικές δυνάμεις, οπότε ο πλανήτης μας έχει αρχίσει να θερμαίνεται, με ρυθμό μάλιστα που προβλέπεται από κλιματικά μοντέλα.

Η σταθερότητα των μεγάλων παγετωνικών καλυμμάτων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής και η ανάγκη διατήρησης και προστασίας των ακτογραμμών παγκοσμίως θέτουν ένα κατώτερο όριο στην έκταση του φαινομένου της παγκόσμιας θέρμανσης ―όριο το οποίο θα συνιστά «επικίνδυνη ανθρωπογενή παρέμβαση» στο κλίμα.

Η ανάσχεση της παγκόσμιας θέρμανσης απαιτεί επείγουσα διεθνή συνεργασία άνευ προηγουμένου, οι απαιτούμενες ενέργειες όμως είναι εφαρμόσιμες και θα επιφέρουν επιπρόσθετα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία, τη γεωργία και το περιβάλλον.

Κάθε χρόνο από το 1992, τα Ηνωμένα Έθνη διοργανώνουν μια δεκαπενθήμερη διάσκεψη με τους παγκόσμιους ηγέτες για να συζητήσουν τι πρέπει να γίνει ώστε να αποτραπεί τη παγκόσμια απειλή της κλιματικής αλλαγής .

Το Δεκέμβριο του 2009, αυτή η συνεδρίαση θα είναι στην Κοπεγχάγη. Εκεί, οι εκπρόσωποι, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, και οι επιχειρήσεις από κάθε έθνος θα συναντηθούν για να οριστικοποιήσουν μια νέα παγκόσμια συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η Ευρώπη είναι αλήθεια ότι έχουν προχωρήσει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο προς μια οικονομία χαμηλής κατανάλωσης του άνθρακα, κάτι που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο για τον υπόλοιπο κόσμο. Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει την πολιτική επιρροή για να καθορίσει το αποτέλεσμα της Κοπεγχάγης. Παρ’ όλα αυτά η ΕΕ πρέπει να κρατήσει ζωντανή την προοπτική μιας παγκόσμιας συμφωνίας, ώστε οι ευρωπαίοι επιχειρηματίες και ψηφοφόροι να πιστέψουν ότι θα αποκομίσουν κέρδη από τις μελλοντικές αγορές της πράσινης τεχνολογίας.

Πηγή: δίκτυο www.physics4u.gr/blog

Δεν υπάρχουν σχόλια: