Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Φταίει το κλίμα για την κρίση;


Οι κλιματικές μεταβολές μεγεθύνουν τις πολιτικές και οικονομικές κρίσεις


Μια νέα μελέτη από επιστήμονες από τη Γερμανία, την Αυστρία, τις ΗΠΑ και την Ελβετία που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρησης Science συνδέει την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ή τον Μαύρο Θάνατο στον ευρωπαϊκό Μεσαίωνα με την αλλαγή του κλίματος.

Οι κλιματικές μεταβολές, που επηρέασαν την αγροτική παραγωγή, φαίνεται να ήταν παράγοντες που «μεγέθυναν τις πολιτικές, οικονομικές κρίσεις» σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης Ουλφ Μπούντγκεν.

Οι επιστήμονες επέκτειναν τη μελέτη των δακτυλίων στους κορμούς των δέντρων περί τη μία χιλιετία πίσω από ό,τι οι προηγούμενες σχετικές έρευνες. Οι παχιοί δακτύλιοι δείχνουν καλές συνθήκες ανάπτυξης, ενώ οι στενοί φτωχές. Η καλή ανάπτυξη σε οξιές και πεύκα στην κεντρική Ευρώπη τα τελευταία δυόμισι χιλιάδες χρόνια σηματοδοτεί ζεστά και υγρά καλοκαίρια και συμπίπτει με περιόδους πλούτου στις αγροτικές κοινωνίες.

Σύμφωνα με τον Ουλφ Μπούντγκεν «ζεστά και υγρά καλοκαίρια είχαμε κατά τη διάρκεια ευημερίας στην αρχαία Ρώμη και τον Μεσαίωνα. Οι αυξανόμενες κλιματικές μεταβολές την περίοδο μεταξύ του 250 μ.Χ. και του 600 μ.Χ. συμπίπτουν με την πτώση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και την αναστάτωση της περιόδου των Μεταναστεύσεων των Λαών».

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε καιρούς κοινωνικής σταθερότητας και ευημερίας, όπως στην άνοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, μεταξύ του 300 πχ και του 200 μΧ., η Ευρώπη βίωσε ζεστά και υγρά καλοκαίρια, ιδανικά για γεωργική δραστηριότητα. Από την άλλη, γύρω στο 1300 μΧ., κύμα ψύχους σε συνδυασμό με πιο υγρά καλοκαίρια συμπίπτει με εκτεταμένους λοιμούς και την πανούκλα, που αφάνισε σχεδόν το μισό πληθυσμό της Ευρώπης μέχρι το 1347.

Ακόμα στο πρακτορείο ο Ουλφ Μπούντγκεν δήλωσε «Η ξηρασία στον 3ο αιώνα συμπίπτει με μία φάση σοβαρής κρίσης στη Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, περίοδο που σηματοδοτείται από τις εισβολές των βαρβάρων, την πολιτική αναστάτωση και την οικονομική εξάρθρωση σε πολλές επαρχίες της Γαλατίας». Σχετικά με τη βουβωνική πανώλη ο Ελβετός επιστήμονας επισημαίνει ότι «από άλλες μελέτες γνωρίζουμε ότι ένα πιο υγρό περιβάλλον είναι ευνοϊκότερο για την εξάπλωση της πανούκλας».

Όσον αφορά το αν η μελέτη είναι επίκαιρη και μπορούν να βγουν συμπεράσματα για τη σημερινή αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος , καταλήγει ότι τα συμπεράσματα της έρευνας ενδέχεται να αμφισβητήσουν την πρόσφατη πολιτική και οικονομική απροθυμία να επιβραδύνουμε την προβλεπόμενη κλιματική αλλαγή στον 21ο αιώνα. Οι σύγχρονες κοινωνίες μοιάζουν λιγότερο ευάλωτες από την κλιματική αλλαγή αλλά τελικά δεν είναι και τόσο…
Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: