Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Ευρώπη: συχνότερες καταστροφές και με σοβαρότερες επιπτώσεις


Ο αριθμός των καταστροφών στην Ευρώπη αυξήθηκε σημαντικά την περίοδο 1998 – 2009, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Η έκθεση επικεντρώνεται στη συχνότητα των καταστροφών και τις επιπτώσεις τους στους ανθρώπους, την οικονομία και τα οικοσυστήματα. Παράλληλα απευθύνει έκκληση για ενίσχυση των μηχανισμών πρόγνωσης και διαχείρισης καταστροφών στην Ευρώπη.

Στην έκθεση, με τίτλο «Καταγράφοντας τις επιπτώσεις των φυσικών κινδύνων και των τεχνολογικών ατυχημάτων στην Ευρώπη», αναλύονται τρεις διαφορετικοί τύποι κινδύνων:

- οι υδρομετεωρολογικοί ή αυτοί που συνδέονται με τον καιρό (καταιγίδες, ακραίες θερμοκρασίες, δασικές πυρκαγιές, ξηρασίες, πλημμύρες)

- οι γεωφυσικοί (χιονοστιβάδες, κατολισθήσεις, σεισμοί, ηφαίστεια)

- οι τεχνολογικοί (πετρελαιοκηλίδες, βιομηχανικά ατυχήματα, τοξική διαρροή από μεταλλευτικές δραστηριότητες)

Βασικά στοιχεία και ευρήματα

- Την περίοδο 1998 – 2009 οι καταστροφές προκάλεσαν 100.000 θανάτους, έπληξαν 11 εκατομμύρια ανθρώπους και είχαν ως αποτέλεσμα οικονομικές ζημιές της τάξης των 150 δισ. ευρώ.

- Το μεγαλύτερο ποσοστό των νεκρών οφείλεται σε ακραίες θερμοκρασίες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι περισσότεροι από 70.000 θάνατοι καταγράφηκαν στην Ευρώπη κατά τον καλοκαιρινό καύσωνα του 2003.

- Οι πλημμύρες και οι καταιγίδες προκάλεσαν τις μεγαλύτερες οικονομικές ζημιές. Την περίοδο μελέτης, οι οικονομικές ζημιές από τις πλημμύρες ανήλθαν σε 52 δισ. ευρώ, ενώ οι οικονομικές ζημιές από τις καταιγίδες ανήλθαν σε 44 δισ. ευρώ.

- Ο αριθμός και επιπτώσεις των γεωφυσικών καταστροφών παρέμεινε σταθερός την περίοδο μελέτης. Οι μεγαλύτερες ζημιές οφείλονται στους σεισμούς, που κόστισαν τη ζωή σε 19. 000 ανθρώπους και είχαν ως αποτέλεσμα οικονομικές απώλειες ύψους 29 δισ. ευρώ.

- Οι τεχνολογικές καταστροφές είχαν τις σοβαρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οι πετρελαιοκηλίδες από τα ναυάγια των πετρελαιοφόρων Έρικα (1999) και Πρεστίζ (2002) προκάλεσαν τις χειρότερες καταστροφές στα θαλάσσια οικοσυστήματα της Ευρώπης, ενώ σε ό,τι αφορά τα μεταλλευτικά απόβλητα, τα ατυχήματα Aznacollar (Ισπανία 1999) και Baia Mare (Ρουμανία 2000) είχαν πολύ σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες που ακόμα δεν έχουν ξεπεραστεί.
Πηγή:http://www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: