Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Λα Νίνια: άλλους τέσσερις μήνες τα ακραία καιρικά φαινόμενα


Άλλους τέσσερις μήνες ενδέχεται να συνεχιστεί το φαινόμενο Λα Νίνια, που ευθύνεται για τις πλημμύρες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Αυστραλία την Ασία, την Αφρική και τη δυτική Αμερική.

«Σε ατμοσφαιρικούς όρους, αυτό είναι ένα από τα ισχυρότερα επεισόδια του Λα Νίνια», δήλωσε ο Rupa Kumar Kolli, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO).

«Οι σοβαρότερες επιπτώσεις του φαινομένου τους τελευταίους μήνες ήταν οι καταστροφικές πλημμύρες στην Αυστραλία», τόνισε.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας «το τελευταίο σοβαρό επεισόδιο του φαινομένου Λα Νίνια συνεχίζεται στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ οι επιπτώσεις εκτείνονται στις κοντινές λεκάνες απορροής».

Όλες οι επιστημονικές προβλέψεις συνηγορούν στο γεγονός ότι το φαινόμενο Λα Νίνια θα συνεχιστεί άλλους δυο με τέσσερις μήνες. Μετά από εκείνη την περίοδο το φαινόμενο εκτιμάται ότι θα εκτονωθεί.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Kumar Kolli, ακόμα και το φαινόμενο Λα Νίνια αποδυναμωθεί τους επόμενους μήνες, οι επιπτώσεις του θα συνεχιστούν.

Εκτός από τις φονικές πλημμύρες στην Αυστραλία και την αύξηση της υγρασίας στη δυτικό Ειρηνικό, οι επιστήμονες συνδέουν το φαινόμενο Λα Νίνια με την ξηρασία στην ανατολική Αφρική, τις κατολισθήσεις στη Βραζιλία και τις πλημμύρες στη Σρι Λάνκα.

Το φαινόμενο Λα Νίνια χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα ψυχρές θερμοκρασίες στον κεντρικό και ανατολικό τροπικό Ειρηνικό. Συνήθως διαρκεί περίπου εννιά μήνες.

Πηγή:http://www.econews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: