Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

«Βουλιάζει» και ο νότος της Αυστραλίας


Εξανεμίζονται οι ελπίδες για δώδεκα αγνοούμενους


Στο έλεος των πλημμυρών βρίσκεται πλέον και ο νότιος της Αυστραλίας καθώς οι πλημμύρες έχουν μετατρέψει τη βορειοδυτική Βικτώρια σε απέραντη λίμνη. Οι Υπηρεσίες Άμεσης Επέμβασης (SES) συνεχίζουν τις προειδοποιήσεις και τις εκκενώσεις κατοικιών στις πόλεις Ντιμπόλα, Κέραγκ και Χόρσαμ στη Βικτώρια.

Οι πλημμύρες σε άλλες περιοχές της Βικτώριας, που έχουν υποχρεώσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αναμένεται να διαρκέσουν έως μια εβδομάδα ακόμα, ενώ νέες νεροποντές αναμένονται στο Κουίνσλαντ.

Στη Βικτώρια οι πλημμύρες προξένησαν τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες ενώ στο Κουίνσλαντ οι ζημιές υπολογίζεται τώρα ότι ανέρχονται στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα σπίτια και οι επιχειρήσεις που μέχρι αυτή τη στιγμή υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες της Βικτώριας υπολογίζονται σε αρκετές χιλιάδες ενώ εκτιμάται ότι το 80% δεν καλύπτεται από ασφάλεια.

Παρά το γεγονός ότι οι καταρρακτώδεις βροχές σταμάτησαν σε πολλές περιοχές της Βικτώριας ο κίνδυνος εκδήλωσης πλημμύρας σε τουλάχιστον είκοσι ακόμα κωμοπόλεις συνεχίζει να υφίσταται.

Το απόγευμα της Τρίτης η πρωθυπουργός της χώρας Τζούλια Γκίλαρντ, ανακοίνωσε το άνοιγμα λογαριασμού, στον οποίο ο καθένας μπορεί να καταθέσει δωρεές για την αποκατάσταση των πλημμυροπαθών.

Η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, με εντολή του Αρχιεπισκόπου κ. Στυλιανού, περιέφερε δίσκους στους ελληνορθόδοξους ναούς όλης της χώρας και συγκέντρωσε ένα σεβαστό ποσό για τους πλημμυροπαθείς.

Στο Κουίνσλαντ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να ψάχνουν για τους 12 αγνοούμενους ενώ οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί εξανεμίζονται ώρα με την ώρα. Τουλάχιστον 20 είναι μέχρι στιγμής οι νεκροί.

Στρατιώτες, εθελοντές και κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν, έχουν ήδη αρχίσει το έργο της εκκαθάρισης. Το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο έχει καταστραφεί και ο στρατός δουλεύει αδιάκοπα για τον καθαρισμό τους προκειμένου να ξεκινήσει η ανοικοδόμησή του.

Καθώς τα νερά των ποταμών που υπερχείλισαν καταλήγουν στον ωκεανό, αλλάζουν και την όψη του. Τα γαλάζια νερά των ακτών του Κουίνσλαντ έχουν μεταβληθεί σε λασπόνερα ενώ ειδικές μονάδες του στρατού, προσπαθούν να καθαρίσουν τον βυθό του ωκεανού από αντικείμενα που έστειλαν εκεί τα ορμητικά ρεύματα που κατέληξαν σε αυτόν.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: