Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Ανταρκτική: Ρώσοι εξερευνούν «κρυφή» λίμνη κάτω από τον Παγετώνα


Ανησυχίες προκαλούν στους επιστήμονες οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της γεώτρησης των Ρώσων στην υπό τον παγετώνα λίμνη Βοστόκ στην Ανταρκτική.

Η ύπαρξη της λίμνης αποκαλύφθηκε το 1996 από δορυφορική λήψη. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες λίμνες γλυκού νερού που βρίσκονται κάτω από παγετώνα και μία από τις περίπου 150 της Ανταρκτικής.

Η λίμνη Βοστόκ βρίσκεται σε βάθος 4000 μέτρων κάτω από το στρώμα πάγου και καλύπτει μια επιφάνεια 15.690 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ο Βαλερύ Λούκιν, επικεφαλής του ρωσικού Ινστιτούτου Ερευνών στην Αρκτική και την Ανταρκτική δήλωσε στο BBC σχετικά με τις εργασίες που διεξάγονται ότι «είναι σα να εργάζεσαι σε ένα ξένο πλανήτη, όπου δεν έχει πατήσει το πόδι του ποτέ κανείς.

Επιφυλάξεις εκφράζουν ορισμένοι επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η ανθρώπινη παρέμβαση σε ένα αμόλυντο οικοσύστημα που έχει μείνει απομονωμένο από τη γήινη ατμόσφαιρα για διάστημα πολλών εκατομμυρίων ετών θα μπορούσε να προκαλέσει ανυπολόγιστη καταστροφή.

Οι Ρώσοι ερευνητές εκτιμούν ότι η λίμνη κρύβει άγνωστες μέχρι σήμερα μορφές ζωής. Έχουν ήδη βρεθεί βακτήρια τα οποία προέρχονται από το βυθό της λίμνης όπου τα νερά είναι θερμότερα χάρη στην εγγύτητα με τον πυρήνα της Γης.

Ρωσική αποστολή είχε πραγματοποιήσει γεώτρηση και το 1998, έφτασε σε βάθος 3600 μέτρων μερικές εκατοντάδες μέτρα από το νερό της λίμνης, αλλά αναγκάστηκε να σταματήσει υπό το φόβο της μόλυνσης του οικοσυστήματος.

Στην παρούσα γεώτρηση λέγεται ότι χρησιμοποιούνται περιβαλλοντικά φιλικές μέθοδοι.

Η ρωσική αποστολή έχει περιθώριο μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου να φτάσει στη λίμνη, καθώς το καλοκαίρι στην Ανταρκτική τελειώνει και οι συνθήκες που θα επικρατήσουν στη συνέχεια δεν θα επιτρέψουν την προσγείωση και απογείωση αεροσκαφών για τις απαραίτητες μεταφορές.
Πηγή:http://www.econews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: