Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Χωρίς τέλος η τραγωδία στη Βραζιλία


Ξεπέρασαν τους 400 οι νεκροί


Τόνοι λάσπης και νερού, σε μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές που έχουν σημειωθεί στη χώρα εδώ και δεκαετίες, έχουν σαρώσει την ορεινή περιοχή Σεράνα, κοντά στο Ρίο ντε Ζανέιρο, παρασέρνοντας δρόμους, σπίτια και ξεκληρίζοντας ολόκληρες οικογένειες.

«Μερικές περιοχές μοιάζουν να έχουν χτυπηθεί από σεισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της Τερεζόπολις, Ζόρζε Μάριο, όπου οι νεκροί φτάνουν τους 161. «Τρεις-τέσσερις γειτονιές καταστράφηκαν ολοσχερώς. Δεν έμεινε κανένα σπίτι όρθιο και όλοι οι δρόμοι και οι γέφυρες καταστράφηκαν», πρόσθεσε. Τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν φτάσει ακόμη σε ορισμένες περιοχές της πόλης, όπως σε μια συνοικία όπου, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, έχουν γκρεμιστεί περίπου 150 σπίτια.

Η καταστροφή αυτή θέτει άλλο ένα πρόβλημα για τη νέα πρόεδρο της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία πρόκειται να πετάξει με ελικόπτερο πάνω από την περιοχή αργότερα σήμερα. Εκτός από τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και τις περιουσίες, η κρίση θα μπορούσε να εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές των τροφίμων που ήδη προβληματίζουν την κυβέρνηση.

Στα βόρεια του Ρίο, της πόλης που θα φιλοξενήσει το Μουντιάλ του 2014 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, ολόκληρες λοφοπλαγιές και όχθες ποταμών κατέρρευσαν καθώς μέσα σε 24 ώρες έπεσε βροχή που αντιστοιχεί σε ποσότητα ενός μήνα.
Περισσότεροι από 13.500 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, ανέφερε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, περιπλέκοντας τις προσπάθειες διάσωσης και παροχής βοήθειας και αυξάνοντας τον κίνδυνο για περαιτέρω καταστροφές.

Η πρόεδρος της χώρας έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα δοθούν 780 εκατ. ρεάλ (460 εκατ. δολάρια) για την ανοικοδόμηση της περιοχής. Η κυβέρνηση είπε επίσης ότι θα στείλει 210 στρατιώτες της Εθνικής Δύναμης Δημόσιας Ασφάλειας και δύο ελικόπτερα για να βοηθήσουν στον εντοπισμό και τη διάσωση των θυμάτων. Το Ναυτικό στέλνει επίσης μια κινητή νοσοκομειακή μονάδα.

Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: