Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Η άναρχη δόμηση αιτία των καταστροφών


Το πράσινο αντικαταστάθηκε από τσιμέντο


Η ταχύτατη και άναρχη δόμηση του Κουίνσλαντ μεγέθυνε την καταστροφή που προκάλεσαν οι πλημμύρες των τελευταίων ημερών στην πολιτεία της βορειοανατολικής Αυστραλίας, εκτιμούν σήμερα εμπειρογνώμονες.

Με την ανάπτυξη της πρωτεύουσας του Κουίνσλαντ και την επέκταση των προαστίων, οι εκτάσεις με πράσινο που απορροφούν τα νερά της βροχής αντικαταστάθηκαν από εκτάσεις από τσιμέντο, ενώ κτίρια κατασκευάστηκαν σε ευάλωτες περιοχές.

Η περιοχή του Μπρισμπέιν έχει ένα από τά μεγαλύτερα επίπεδα ανάπτυξης στη χώρα: ο πληθυσμός της αυξήθηκε κατά μισό εκατομμύριο από το 1986 ως το 2007 και οι εμπειρογνώμονες περιμένουν ότι θα κατασκευαστούν 145.000 νέες κατοικίες ως το 2016. Το Μπρισμπέιν αριθμεί δυο εκατομμύρια κατοίκους και ο πληθυσμός του αυξάνεται κατά 3% ετησίως.

Ηδη από το 1999, οι δημοτικές αρχές είχαν προειδοποιήσει ότι χιλιάδες κτίρια που είχαν κατασκευαστεί μετά τις πλημμύρες του 1974, ήταν ευάλωτα σε μια νέα, μεγάλη άνοδο της στάθμης των υδάτων.

Η Τζένιφερ ΜακΚέι, του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, υποστηρίζει ότι δόθηκε μεγάλη σημασία στα φράγματα και ο αστικός σχεδιασμός δεν έλαβε υπόψη τη γεωγραφική θέση του Μπρισμπέιν, το οποίο χτίστηκε πάνω σε μια κοιλάδα χωρίς ανάγλυφο, η οποία πλημμυρίζει εύκολα.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: