Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Αποστολή: «οι πάγοι λιώνουν»


Με επίκεντρο την Αρκτική


Τον τρόπο και το ρυθμό με τον οποίο λιώνουν οι πάγοι στην Αρκτική θα διερευνήσουν επιστήμονες και ερευνητές που αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσουν μία αποστολή στην περιοχή.

Φέτος, οι έρευνες θα επικεντρωθούν στο λεπτό στρώμα νερού που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τους πάγους που επιπλέουν.

Ο πάγος στην Αρκτική λιώνει ταχύτερα το καλοκαίρι απ' ό,τι προβλέπουν πολλά υπολογιστικά μοντέλα και οι πληροφορίες που θα συλλέξουν οι ερευνητές μπορούν να βελτιώσουν τις εκτιμήσεις για το μέλλον της περιοχής αλλά και να χρησιμοποιηθούν για την εξέταση της πιθανότητας το θερμό ρεύμα του βόρειου Ατλαντικού, γνωστό ως Ρεύμα του Κόλπου, να αλλάξει ροή.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στη Βρετανία και άλλες περιοχές της δυτικής Ευρώπης.

«Η Αρκτική είναι ένα από τα καλύτερα βαρόμετρα της κλιματικής αλλαγής, όπου παρακολουθούμε να συμβαίνουν μεγάλες αλλαγές», δήλωσε ο Simon Boxall από το Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον.

«Η υπόθεση δεν αφορά μόνο τις πολικές αρκούδες, αφορά τις ζωές μας στη Βρετανία και τη Βόρεια Αμερική», πρόσθεσε.

Στις αρχές Μαρτίου, τέσσερις ερευνητές θα ξεκινήσουν από τον Βόρειο Πόλο διασχίζοντας την παγωμένη γη και καταλήγοντας δέκα εβδομάδες αργότερα στη Γροιλανδία. Κατά τη διάρκεια της αποστολής θα κάνουν τακτικές στάσεις και τρύπες στον πάγο βυθίζοντας τις κατάλληλες συσκευές μέσα στο νερό- συσκευές οι οποίες θα μετρούν τη θερμοκρασία του νερού, την περιεκτικότητα σε αλάτι και τα ρεύματα.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: