Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Το 2010 το θερμότερο έτος για την Αθήνα


Το 2010 ήταν το θερμότερο έτος των τελευταίων 113 ετών για την Αθήνα, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», η μέση τιμή της θερμοκρασίας διαμορφώθηκε στους 19,6 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν και οι ελάχιστες τιμές.

Ο μετεωρολόγος και ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου κ. Κώστας Λαγουβάρδος, εξήγησε ότι η τελευταία δεκαετία περιλαμβάνει τις τρεις θερμότερες χρονιές που γνώρισε ποτέ η Αθήνα από το 1897.

Όπως δείχνουν όλα, η θερμοκρασία στην Αθήνα είναι ανοδική με τον υδράργυρο να έχει σκαρφαλώσει εντός της δεκαετίας μέχρι και στους 44.8 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, το 2010 ήταν το θερμότερο έτος όλων των εποχών, όχι μόνο για την Αθήνα αλλά και για την υπόλοιπη χώρα, κάτι το οποίο, όμως, δεν μπορεί να αποδειχθεί λόγω της έλλειψης επαρκών στοιχείων για την εξαγωγή συγκριτικών συμπερασμάτων.

«Σχεδόν όλοι οι μήνες του έτους στην Αθήνα ήταν πιο θερμοί από τις κλιματικές τιμές, με τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο να είναι πολύ θερμότεροι της μέσης τιμής. Αν, μάλιστα, ο Ιούνιος δεν ήταν τόσο δροσερός, τότε θα μιλούσαμε για ακόμη πιο ζεστή χρονιά», επισήμανε ο ίδιος.

Δεύτερο πιο ζεστό έτος κατατάσσεται το 2007, με μέση θερμοκρασία 19,1 βαθμούς Κελσίου και ακολουθούν το 2008, 2001 και το 1999 με 19 βαθμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η ομάδα του κ. Λαγουβάρδου, τα τελευταία 10 χρόνια η μέση θερμοκρασία στην Αθήνα αυξάνεται σταθερά.

«Θερμές χρονιές είχαμε και κατά το παρελθόν, όπως για παράδειγμα το 1916 ή το 1927, οπότε η μέση τιμή έφτασε σχεδόν τους 19 οC, όμως την τελευταία δεκαετία παρατηρείται σταθερή και σταδιακή άνοδος και αυτό είναι κάτι που δεν αφορά μόνο την Αθήνα ή την Ελλάδα, αλλά ολόκληρο τον κόσμο και προβληματίζει τους επιστήμονες», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Την τελευταία δεκαετία η θερμοκρασία στην πρωτεύσουσα ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου επί 18 ημέρες, με τον υδράργυρο να φτάνει στους 44,8 βαθμούς στις 26 Ιουνίου το 2007.

Πηγή:http://www.econews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: