Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Θερμοκρασία 3.200 βαθμοί Κελσίου!


Βρέθηκε ο πιο «καυτός» εξωπλανήτης


Υψηλότερη θερμοκρασία ακόμα και από αρκετά άστρα έχει ο εξωπλανήτης WASP-33b, επιβεβαίωσαν οι αστρονόμοι, διαπιστώνοντας πως η θερμοκρασία αυτή, των 3.200 βαθμών Κελσίου, είναι η μεγαλύτερη που έχει ποτέ μετρηθεί.

Για πρώτη φορά ο συγκεκριμένος εξωπλανήτης είχε έμμεσα ανιχνευθεί το 2006, αλλά όχι με βεβαιότητα, κάτι που έγινε το 2010, έπειτα από νέες μετρήσεις. Τώρα οι ερευνητές, υπό τον Αλέξις Σμιθ του βρετανικού πανεπιστημίου Κιλ, κατάφεραν να υπολογίσουν την θερμοκρασία του με τη βοήθεια της υπέρυθρης κάμερας του τηλεσκοπίου Χέρσελ των Καναρίων Νήσων.

Ο WASP-33b, που βρίσκεται στην κατεύθυνση του αστερισμού της Ανδρομέδας σε απόσταση 380 ετών φωτός από τη Γη, είναι ένας αέριος γίγαντας μεγαλύτερος από τον Δία και κινείται σε τροχιά γύρω από ένα άστρο, το οποίο έχει πολύ υψηλή επιφανειακή θερμοκρασία της τάξης των 7.160 βαθμών Κελσίου, έναντι των 5.600 βαθμών του δικού μας ήλιου.

Ο εξωπλανήτης είναι πραγματική «κόλαση» εξαιτίας της πολύ κοντινής απόστασης στην οποία περιφέρεται γύρω από το καυτό μητρικό άστρο του.

Ο επόμενος καυτός πλανήτης είναι ο WASP-12b με εκτιμώμενη θερμοκρασία περίπου 2.300 βαθμών.

Πριν από 20 χρόνια, ο πιο ζεστός πλανήτης ήταν η γειτονική Αφροδίτη με 460 βαθμούς Κελσίου...
Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: