Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Τριήμερο εθνικό πένθος στη Βραζιλία


Ξεπέρασαν τους 600 οι νεκροί

Με τους νεκρούς από τις φονικές κατολισθήσεις και πλημμύρες να έχουν ξεπεράσει τους 600 και να φτάνουν, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό τους 608, η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ κήρυξε το Σάββατο τριήμερο εθνικό πένθος. Την ίδια ώρα, άλλοι τουλάχιστον 100 άνθρωποι αγνοούνται, ενώ 14.000 πολίτες έχουν μείνει άστεγοι.

Οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η Νόβα Φριμπούργκο, με 271 νεκρούς, και η Τερεζόπολις, 100 χλμ. από το Ρίου, με 261 νεκρούς. Στην ιστορική πόλη Πετρόπολις ο απολογισμός ανέρχεται σε 55 νεκρούς.

Οι αρχές διεξάγου την μεγαλύτερη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην ιστορία της χώρας. Χιλιάδες διασώστες, πυροσβέστες και εργαζόμενοι στην πολιτική προστασία, αστυνομικοί και εθελοντές συμμετέχουν στην επιχείρηση. Σε ορισμένες περιοχές το καθαρό πόσιμο νερό και το φαγητό έχουν εξαντληθεί, ενώ παραμένουν χωρίς ρεύμα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με προβλέψεις των μετεωρολόγων, σήμερα αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας, με σφοδρές βροχοπτώσεις να πλήξει την ορεινή περιοχή Σεράνα. Ο κυβερνήτης της πολιτείας Σέρζιου Καμπράλ κήρυξε επταήμερο πένθος.

Η υπουργός Υγείας Σολάνζε Σίρικο επισήμανε την ανάγκη να υπάρχει επαγρύπνηση λόγω «των κινδύνων να ξεσπάσουν επιδημίες όπως λεπτοσπείρωση και ηπατίτιδα», ενώ κάλεσε παράλληλα τους πολίτες να μην πίνουν νερό που μπορεί να είναι μολυσμένο.

Η τραγωδία έχει προκαλέσει κύμα αλληλεγγύης κι έχει συγκλονίσει τη χώρα.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: