Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων την Παρασκευή 14/9/2012

b6d39f26b

Η πρώτη σοβαρή αλλαγή του καιρού για την φθινοπωρινή σεζόν είναι γεγονός μετά από πολύ καιρό ανομβρίας και παρατεταμένης ξηρασίας έφτασε η στιγμή της αλλαγής του καιρού. Αιτία το βαρομετρικό χαμηλό "Μήδεια" όπως ονομάστηκε από την μετεωρολογική υπηρεσία της Ιταλίας το οποίο θα κινηθεί νότια νοτιοανατολικά προς την χώρα μας και θα αλλάξει άρδην τον καιρό με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ριπαίους ανέμους-χαλάζι .

392004 463755546979304 366032391 n copy

392004 463755546979304 366032391 n copy copy

Πιο αναλυτικά η ατμοσφαιρική διαταραχή που φαίνεται στο παραπάνω χάρτη και θα κινηθεί προς την Ιταλία και στην συνέχεια η long wave trough θα συνεχίσει την πορεία της ενώ θα αποκοπεί το ανώτερο χαμηλό με αποτέλεσμα να η λίμνη να κινηθεί αργά νοτιοανατολικά εφόσον αποκοπέι θα κινηθεί προς την χώρα μας επηρεάζοντας αρκετά την δυτική και βορειοδυτική Ελλάδα. Ωστόσο αξίζει να τονιστεί οτι καθώς θα κατηφορίζει η διαταραχή προς τα νοτιοανατολικά ο υποτροπικός αεροχείμαρος σε συνδυασμό με τις αρκετά ζεστές αέριες μάζες από την Αφρική θα κινηθούν προς την νότια νοτιοανατολική χώρα ανεβάζοντας αρκετά την θερμοκρασία την Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο στην νότια νησιωτική χώρα σε συνδυασμό με αυξημένα ποσά υγρασίας. Αυτό θα προκαλέσει σχετική δυσφορία (heat index) σε αρκετές περιοχές της ανατολικής νοτιοανατολικής χώρας.

392004 463755546979304 366032391 n copy copy copy

392004 463755546979304 366032391 n copy copy copy copy

Έτσι όπως βλέπετε και στον τελευταίο χάρτη η λίμνη η οποία θα αποκοπεί από την εκτεταμένη long wave through θα κινηθεί με το επιφανειακό χαμηλό νότια νοτιοανατολικά και θα στροβιλίζεται αριστερόστροφα με αποτέλεσμα να εκτοπίζει(σπρώχνει) όλο το jet stream του υποτροπικού αεροχείμαρου στην νότια νοτιοανατολική χώρα που αυτό σημαίνει πρακτικά οτι αρκετά θερμές μάζες από τις ακτές της Λιβύης συνοδείας σκόνης θα μεταφερθούν προς την Κρήτη και την νότια νοτιοανατολική Ελλάδα. Επιπλέον η θερμοκρασία θα φτάσει τοπικά τους 35οC στην Κρήτη συνοδεία των θερμών νοτιάδων που δρουν ως καταβάτες.

Αξίζει να τονίστεί οτι αυτή η αποκομμένη λίμνη φαίνεται να εναποθέτει την περισσότερη ενέργεια της στο Ιόνιο καθώς όσο προχωράει ανατολικότερα θα εξασθενεί σημαντικά (από την Πίνδο και ανατολικότερα) .Αρκετά μεγάλα ποσά αστάθειας(πολύ αυξημένοι δείκτες Cape-Lift Index) θα έχουμε στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας και ιδιαίτερα στην δυτική βορειοδυτική Ελλάδα μέχρι και την Πελοπόννησο καθώς αυτή η διαταραχή δεν θα μεταφέρει τόσο ψυχρές αέριες μάζες κάτι που πρακτικά σημαίνει οτι δεν θα χαθούν οι υψηλοί δείκτες αστάθειας όπως και η ενέργεια που υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Για παράδειγμα αν ερχόταν μια έντονη διαταραχή αλλά με αρκετά πιο χαμηλές θερμοκρασίες στην στάθμη των 850hpa ίσως να μην είχαμε την μέγιστη απόδοση των τιμών αστάθειας.

Γιαυτό το λόγο οι κάτοικοι της δυτικής Ελλάδας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς δεν αποκλείεται να δούν και υδροστρόβιλους -ανεμοστρόβιλους ,δηλαδή καταιγίδες με τροπικά χαρακτηριστικά κάτι που δείχνει την βιαιότητα των φαινομένων.Επιπλέον και οι αγρότες θα πρέπει να μαζέψουν την σοδειά τους ή να την προστατέψουν εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν σε αυτές τις περιοχές.

Στην υπόλοιπη δυτική χώρα από την Πέμπτη θα έχουμε τις πρώτες μπόρες-τοπικές καταιγίδες όσο θα πλησιάζει η διαταραχή επηρεάζοντας πρώτα την Ιταλία ,και έτσι θα εκδηλωθούν στην δυτική βορειοδυτική Ελλάδα τα πρώτα φαινόμενα. Από την Παρασκευή όμως και από τα δυτικά θα έχουμε ραγδαία επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε όλη την δυτική Ελλάδα από την Ήπειρο-νησιά Ιονίου μέχρι και την δυτική Στερεά αλλά και την δυτική νοτιοδυτική -βορειοδυτική και κεντρική Πελοπόννησο. Ιδιαίτερη προσοχή στα νησιά του Ιονίου(Κέρκυρα-Λευκάδα-Κεφαλλονιά-Ιθάκη-Παξοί-Ζάκυνθος) όπως επίσης και κατά μήκος όλη της δυτικής χώρας(Άρτα-Γιάννενα-Αγρίνιο-Πάτρα-Πυργος-Καλαμάτα).

Μέσα στην Παρασκευή καταιγίδες θα εκδηλωθούν και στην δυτική και κεντρική Μακεδονία όπως και στην βορειοδυτική Θεσσαλία αλλά και στην κεντρική-δυτική Στερεά.

Στις υπόλοιπες περιοχές η Παρασκευή θα κυλίσει με ηλιοφάνεια και νεφώσεις συνοδεία αυξημένης υγρασίας,νοτιάδων και δυσφορίας. Μεμονωμένες μπόρες-σποραδικές καταιγίδες (καθώς θα πλησιάζει η διαταραχή και θα συναντήσει αρκετά θερμές μάζες με αποτέλεσμα να δουλέψει ο μηχανισμός του "προ-μετωπικού υετού" που σημαίνει συνθήκες αστάθειας πριν έρθει η διαταραχή) θα σημειωθούν στην ανατολική Στερεά-Εύβοια-ανατολική Πελοπόννησο όπως επίσης και στην ανατολική νοτιοανατολική Θεσσαλία .Το απόγευμα τις Παρασκευής μπόρες και τοπικές καταιγίδες και στην ανατολική Μακεδονία μέχρι και την δυτική Θράκη .

Eπιμέλεια: Καραβίας Ιάσων(Jason)

Πηγή:http://www.meteoclub.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: