Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

«Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει και είναι ανθρωπογενής»


Τι υποστηρίζει με ανακοίνωσή της η Αμερικανική Μετεωρολογική Εταιρεία

Στροφή 180 μοιρών φαίνεται ότι πραγματοποιούν οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Παλαιότερα, το 19% μόνο των μετεωρολόγων που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα απέδωσαν την κλιματική αλλαγή σε ανθρωπογενή αίτια με το 81% να κάνει λόγο για φυσικά αίτια της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Πρόσφατα, οι μετεωρολόγοι (ο επίσημος φορέας που εκπροσωπεί τον κλάδο στις ΗΠΑ), η Αμερικανική Μετεωρολογική Εταιρεία (American Meteorological Society -AMS) εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία όχι μόνο αναφέρει ότι η Κλιματική Αλλαγή είναι γεγονός, αλλά την αποδίδει στον άνθρωπο.

Η ανακοίνωση της AMS παραπέμπει στον τεράστιο όγκο των εργασιών και των μελετών που αποδεικνύουν τόσο την ύπαρξη όσο και τα ανθρωπογενή αίτια της κλιματικής αλλαγής κάνοντας λόγο για συναίνεση των επιστημόνων πάνω στο ζήτημα.

Οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι εντοπίζουν την κλιματική αλλαγή στην αύξηση των μέσων ατμοσφαιρικών και ωκεάνιων θερμοκρασιών, στη ευρεία μείωση του παγοκαλύμματος στους πόλους και στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών παγκοσμίως.

Αναλυτικότερα, η AMS αναφέρει πως:

- Το παγοκάλυμμα σε Γροιλανδία και Ανταρκτική έχει μειωθεί σημαντικά,ενώ οι μεγαλύτεροι παγετώνες στον κόσμο συρρικνώνονται.

- Φαινόμενα ατμοσφαιρικής κατακρήμνισης (βροχές, χιόνια κλπ) έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 50 χρόνια στις ΗΠΑ

- Τα επίπεδα παγοποίησης, δηλαδή το υψόμετρο στο οποίο η θερμοκρασία του αέρα αναμένεται να είναι μηδέν βαθμοί Κελσίου, ανεβαίνουν υψομετρικά με παράλληλα αύξηση των βροχοπτώσεων.

-Οι εαρινές χιονοπτώσεις μειώνονται, ενώ το λιώσιμο του χιονιού λαμβάνει χώρα νωρίτερα.

- Σε παγκόσμιο επίπεδο η στάθμη των θαλασσών έχει ανέβει κατά 18 εκατοστά κατά τον 20ο αιώνα, ενώ το ήμισυ της ανόδου μετά το 1970 οφείλεται στις αυξημένες θερμοκρασίες στους ωκεανούς, αλλά και στη συρρίκνωση των παγετώνων.

Τέλος, και τα δέκα θερμότερα έτη ως το 2011 καταγράφονται μετά το 1997, με το 2005 και το 2010 να είναι οι πιο «καυτές» χρονιές σε ένα αρχείο που μετράει 100 χρόνια παρακολούθησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Πηγή: econews.gr, http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: