Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Προγνώσεις για τον σχηματισμό Ελ Νίνιο στη ζώνη του Ειρηνικού


Σημαντικές αλλαγές στην ποσότητα των βροχοπτώσεων

Πιθανόν να σχηματισθεί το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο στη ζώνη του Ειρηνικού, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, επηρεάζοντας τα παγκόσμια κλιματικά μοντέλα, ανακοίνωσε χθες ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

Το φαινόμενο, το οποίο συνήθως συνδυάζεται με τις σημαντικές αλλαγές στην ποσότητα των βροχοπτώσεων και χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα θερμές ωκεάνιες θερμοκρασίες στην περιοχή του τροπικού Ειρηνικού, έχει κατά το παρελθόν θεωρηθεί υπεύθυνο για τις ξηρότερες από το σύνηθες συνθήκες που παρατηρούνται στην Αυστραλία, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, τη βορειοανατολική Βραζιλία, την νοτιοανατολική Αφρική και ορισμένα τμήματα της Ασίας και των ΗΠΑ, τονίζει η υπηρεσία που ανήκει στον ΟΗΕ.

«Ένα ασθενές Ελ Νίνιο ενδέχεται να σχηματιστεί τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και να διαρκέσει έως τον χειμώνα του βορείου Ημισφαιρίου», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο WMO.

Οι χειμώνες υπό την επίδραση του Ελ Νίνιο τείνουν να είναι θερμότεροι στον δυτικό Καναδά και σε τμήματα των ΗΠΑ και πιο βροχεροί στα νότια των ΗΠΑ, τονίζει ο WMO.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: