Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Έρευνα: Κλιματική αλλαγή, οξίνιση απειλούν την επισιτιστική ασφάλεια


Η επισιτιστική ασφάλεια παράκτιων και μικρών νησιωτικών χωρών απειλείται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της οξίνισης των ωκεανών, προειδοποιεί η περιβαλλοντική οργάνωση Oceana. Σε νέα έκθεσή της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ιδιαίτερα για τις χώρες του Περσικού Κόλπου, το Πακιστάν και τη Λιβύη.
Στην έκθεση περιλαμβάνονται χώρες και περιοχές ετερόκλιτες: από τις Νήσους Φερόες του Βορείου Ατλαντικού και τις Νήσους Κουκ του Νοτίου Ειρηνικού μέχρι την Ερυθραία ή τη Σιγκαπούρη. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί της οργάνωσης, οι κατεξοχήν ευάλωτες είναι οι χώρες, όπου η διατροφή των κατοίκων βασίζεται στο ψάρι, όμως από την υποβάθμιση των θαλάσσιων ενδιαιτημάτων θα υποφέρουν περισσότερο οι φτωχοί κάτοικοι πολιτικά ασταθών, πλούσιων σε πετρέλαιο χωρών.
«Ο Περσικός Κόλπος ενδέχεται να είναι μία από τις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο, καθώς αναμένεται να χαθεί πάνω από το 50% των αλιευμάτων», λέει ο συντάκτης της έκθεσης Ματ Χίλσεμπεκ. «Εκεί δραστηριοποιούνται δεκάδες χιλιάδες ερασιτέχνες αλιείς, οι οποίοι θα πληγούν σοβαρά από τις συνέπειες» της κλιματικής αλλαγής και της οξίνισης των υδάτων.
Τα δύο προβλήματα είναι αλληλένδετα, αφού οι μεταβολές στη χημική σύνθεση του ωκεανού προκύπτουν με την απορρόφηση όλο και μεγαλύτερων επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα. Οι μεταβολές αυτές έχουν διαταράξει την ισορροπία της θαλάσσιας ζωής με πολλούς τρόπους, την ώρα που και η άνοδος των θερμοκρασιών αναγκάζει ψάρια των τροπικών να μετακινηθούν προς ψυχρότερα ύδατα, πιο μακριά από τις ακτές.
Μαλδίβες, Κομόρες, Ιράν, Λιβύη και Σιγκαπούρη συγκαταλέγονται στις δέκα χώρες, όπου η επισιτιστική ασφάλεια απειλείται περισσότερο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Στη λίστα των κρατών και περιοχών που θα δουν σημαντικό περιορισμό των αλιευμάτων λόγω της οξίνισης των ωκεανών πρώτες έρχονται οι νήσοι Κουκ, ενώ συμπεριλαμβάνονται Πακιστάν, Ερυθραία και Μαδαγασκάρη.
«Τα περισσότερα από τα έθνη που θα υποφέρουν έχουν συμβάλει ελάχιστα στην κλιματική αλλαγή», επισημαίνει ο Χίλσεμπεκ προσθέτοντας ότι η αλιεία των χωρών αυτών βασίζεται σε ψαράδες που δεν διαθέτουν καν τα μέσα να ψαρεύουν σε βαθύτερα, ψυχρότερα ύδατα.
Σύμφωνα με την Oceana, τα ψάρια αποτελούν τη βασική πηγή πρωτεΐνης για περίπου 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους, όμως κάποιες από τις χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από την αλιεία, θα χάσουν έως και το 40% των αποθεμάτων τους έως τα μέσα του αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: