Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Γιατί ο κόσμος δεν ανησυχεί για το κλίμα παρά μόνο για την φανταστική καταστροφή του 2012;

Καμιά καταστροφή δεν απειλεί τη Γη μας το 2012 όπως ισχυρίζεται η πολυσυζητημένη ταινία του Roland Emmerich. Τα δήθεν επιστημονικά γεγονότα που προβάλει καθώς και η άγνοια του κόσμου – μαζί με μια δόση υποβλητικής μουσικής, εντυπωσιακών πλάνων από την εκδίκηση της φύσης αλλά και αληθοφανών μηνυμάτων που σοκάρουν – αποτελούν το εισιτήριο για μια σίγουρη εισπρακτική επιτυχία της ταινίας ‘2012’.

Το σενάριο στηρίζεται σε μια υποτιθέμενη ευθυγράμμιση του ήλιου με το κέντρο του Γαλαξία μας που θα γίνει στις 21 Δεκεμβρίου του 2012 δημιουργώντας θυελλώδεις αναταραχές στην επιφάνεια του ήλιου. Οι εκρήξεις που συμβαίνουν στο σώμα του γειτονικού μας άστρου έχουν ως αποτέλεσμα την εκτόξευση σε όλο το διάστημα, άρα και προς τη Γη, τεράστιων ποσοτήτων νετρίνων.

Και εδώ είναι η ‘αληθοφάνεια’ του σεναρίου. Οι επιστήμονες ξέρουν ότι τα νετρίνα που εκπέμπονται από τον Ήλιο – εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια – αλλάζουν μορφή στην πορεία τους, ένα φαινόμενο που λέγεται ταλάντωση των νετρίνων. Πατώντας λοιπόν σε αυτό το φαινόμενο η ταινία ισχυρίζεται πως κατά την πορεία τους προς τη Γη και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες τα νετρίνα καθώς προσπίπτουν στον πλανήτη μας, θερμαίνουν τον πυρήνα της Γης, τον αποδυναμώνουν και τον αποσταθεροποιούν. Και τότε αρχίζει η αρχή του τέλους για την ανθρωπότητα. Πόλεις βυθίζονται στους ωκεανούς, μεγάλα ηφαίστεια ξυπνούν και βυθίζουν τον κόσμο στη μαύρη στάχτη, θεόρατα κύματα πνίγουν τα Ιμαλάια όπου οι κυβερνήσεις έχουν το στρατηγείο τους και επιζούν 400.000 άτομα από την καταστροφή … και η συνέχεια επί της οθόνης.

Όμως είναι άγνωστο γιατί ο κόσμος να ανησυχεί με υποτιθέμενα φαινόμενα, όπως το τέλος του ημερολογίου των Μάγια ή η πτώση ενός φανταστικού πλανήτη με όνομα Νιμπίρου, και δεν ανησυχεί για την επερχόμενη κλιματική καταστροφή της Γης.

Ο αστρονόμος της NASA David Morrison λέει πως είναι θυμωμένος με αυτούς που θέλουν να κερδοσκοπήσουν με τους φόβους και την άγνοια του κόσμου. Εκατοντάδες sites και βιβλία έχουν γραφεί για την υποτιθέμενη καταστροφή και όλα έχουν γίνει best seller. Και φυσικά την ίδια επιτυχία έχει και η ταινία 2012 που σκηνοθέτησε ο ίδιος που είχε γυρίσει και την άλλη καταστροφική ταινία “Μετά την επόμενη μέρα”. Κάθε βιβλίο μάλιστα προσφέρει και το δικό του σενάριο καταστροφής, αναφέρει ο Ed Krupp διευθυντής του Παρατηρητηρίου Griffith στο Λος Άντζελες, που υποστηρίζει ότι όλα αυτά έχουν ένα κοινό παρανομαστή. Την άγνοια του κόσμου για την επιστήμη, τα ψευδοεπιστημονικά γεγονότα συν ,ια ισχυρή δόση παράνοιας.

Εδώ ας θυμηθούμε ότι πριν λίγους μήνες γύριζε συνέχεια σε κάποια κανάλια της τηλεόρασης και ένας δικός μας καλόγερος, ο οποίος έλεγε ότι η Αγία Γραφή περιγράφει την καταστροφή του 2012.

Η δήθεν καταστροφή

Ο David Morrison αναφέρει ότι ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει μερικά επιστημονικά γεγονότα που ξέρουν οι ειδικοί.

Πρώτον, δεν υπάρχει καμιά ιδιαίτερη ευθυγράμμιση του Ήλιου και του γαλαξιακού κέντρου. Αυτό συμβαίνει κάθε Δεκέμβριο (και όχι με ακρίβεια) και ποτέ δεν ξέρουμε να έγινε τότε καμιά καταστροφή.

Δεύτερον, αν υπήρχε κανένας άλλος πλανήτης εκεί έξω στον δρόμο μας, ο καθένας θα μπορούσε να το δει μέχρι τώρα. Όσο για τις άγριες ηλιακές καταιγίδες, το επόμενο μέγιστο των ηλιακών κηλίδων δεν θα συμβεί μέχρι το 2013, και μάλιστα το μέγιστο αυτό θα είναι ήπιο, λένε οι αστρονόμοι.

Τρίτον, οι δε σεισμοί που ισχυρίζονται ότι θα γίνουν και θα καταστρέψουν το Λος Άντζελες, είναι απίθανο να γίνουν. Ίσως το Yellowstone θα μπορούσε να ξεσπάσει με κατακλυσμιαίες δυνάμεις αργά ή γρήγορα, γιατί ας ξέρουμε ότι τα έργα μας πάνω στη Γη είναι πράγματι εύθραυστα και είμαστε προσωρινά αναβάτες στον γαλάζιο πλανήτη. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση, το “αργά ή γρήγορα" σημαίνει εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια από τώρα και θα υπάρχει –άφθονος χρόνος για προειδοποίηση.

Μνημείο των Μάγια Και τέταρτον, η φυλή των Μάγια, η οποία είχε αρκετά καλούς αστρονόμους και κρατούσε ένα καλό ημερολόγιο ώστε να προβλέπει τη θέση της Αφροδίτης για 500 χρόνια στο μέλλον, δεν θα μπορούσε να προβλέψει τέτοιες καταστροφές, γιατί δήθεν θα ‘τελείωνε’ το ημερολόγιο τους.

Ο χρόνος στους Μάγια ήταν κυκλικός και εμπειρογνώμονες, όπως ο Krupp και ο Anthony Aveni, αστρονόμος και ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο Colgate, λένε πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι Μάγιας σκέφτηκαν ότι κάτι ιδιαίτερο θα συμβεί το 2012. Υπάρχουν αναφορές σε επιγραφές των Μάγια με ημερομηνίες τόσο πριν από την έναρξη όσο και για τον τερματισμό του παρόντος Μεγάλου Ημερολογίου, αλλά τίποτα το ειδικό δεν συμβαίνει το 2012.

Η πραγματική καταστροφή

Αν όμως πρέπει να ανησυχείτε, λένε πολλοί – αν όχι όλοι – επιστήμονες, είναι για την επερχόμενη παγκόσμια αλλαγή του κλίματος.

Η μόνη απειλή για τον άνθρωπο, τα φυτά και τα ζώα μπορεί- και θα προκύψει- από τις κλιματικές αλλαγές, που έρχονται και παρέρχονται στη μακραίωνη ιστορία της Γης. Αμέτρητα είδη εξαφανίστηκαν μπροστά στην επέλαση των πάγων. Έλειωσαν τελευταία φορά πριν από 11.000 χρόνια, θα εμφανιστούν ξανά όπως εκτιμάται σε 30.000 χρόνια.

Κοινή πεποίθηση ανάμεσα σε επιστήμονες είναι ότι οι κλιματικές αλλαγές προκαλούνται από τη διαφοροποίηση στο ισοζύγιο της ακτινοβολίας που δέχεται η Γη. Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι για να συμβεί αυτή η διαφοροποίηση.

Πρώτον, όταν μεταβληθεί η εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία μέσω αλλαγών στη γήινη τροχιά ή από τον ίδιο τον ήλιο.

Δεύτερον, όταν μεταβληθεί η ανακλώμενη από τη Γη ηλιακή ακτινοβολία μέσω διαφοροποιήσεων στη νεφοκάλυψη, τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα ή τη βλάστηση και, τρίτον, όταν μεταβληθεί η μεγάλου μήκους κύματος εκπεμπόμενη ακτινοβολία από τη Γη προς το Διάστημα μέσω διαφοροποιήσεων των συγκεντρώσεων των αερίων του θερμοκηπίου.

Από τη μελέτη των παγετωδών περιόδων που έχουν συμβεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα τελευταία 3 εκατομμύρια χρόνια, υπάρχουν έντονες ενδείξεις ότι σχετίζονται με τακτικές μεταβολές στην τροχιά της Γης γύρω από τον ήλιο. Δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί ο τρόπος που αρχίζουν και τελειώνουν οι παγετώδεις περίοδοι, αλλά πολλές μελέτες προτείνουν ότι το ποσοστό της θερινής ηλιοφάνειας στις βόρειες ηπείρους είναι σημαντικό: αν πέσει κάτω από μια κρίσιμη τιμή το χιόνι που προέρχεται από τον προηγούμενο χειμώνα δεν λειώνει το καλοκαίρι και η παγοκάλυψη μεγαλώνει καθώς συσσωρεύεται όλο και περισσότερο χιόνι.

Οι προσομοιώσεις των κλιματικών μοντέλων επιβεβαιώνουν ότι μια παγετώδης περίοδος μπορεί να αρχίσει με αυτό τον τρόπο, ενώ τα απλά θεωρητικά μοντέλα έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία προκειμένου να εντοπίσουν την απαρχή των παρελθόντων παγετώνων βασιζόμενα σε τροχιακές αλλαγές της Γης. Η επόμενη μεγάλη μείωση της θερινής ηλιοφάνειας στο βόρειο ημισφαίριο, η οποία θα είναι παρόμοια με εκείνες που οδήγησαν στις παρελθούσες παγετώδεις περιόδους, αναμένεται να αρχίσει σε 30.000 χρόνια.

Πηγές: The New York Times, Τα Νέα, www.physics4u.gr/blog

physics4u - Η Φυσική στο Δίκτυο

Δεν υπάρχουν σχόλια: