Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Μεγάλες μειώσεις εκπομπών προτείνει η Δανία


Κυρίως από την πλευρά των ανεπτυγμένων χωρών

Η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% έως το 2050 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 και το μεγαλύτερο βάρος της μείωσης θα πρέπει να επωμιστούν οι πλούσιες χώρες, σύμφωνα με προσχέδιο πρότασης της Δανίας, η οποία θα φιλοξενήσει τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, από τις 7 έως τις 18 Δεκεμβρίου.

Το προσχέδιο, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Ρόιτερς, αναφέρει ότι οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να επωμιστούν το 80% της παγκόσμιας μείωσης των εκπομπών αερίων έως το 2050.

Το έγγραφο αυτό, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μία πολιτική συμφωνία κατά τη λήξη της διάσκεψης για το κλίμα στην Κοπεγχάγη, προτείνει η διεθνής κοινότητα να συμφωνήσει οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να φθάσουν στο ανώτερο επίπεδό τους το 2020.

Ωστόσο, δεν διευκρινίζει κάποιο μεσοπρόθεσμο στόχο εκπομπών αερίων για τις ανεπτυγμένες χώρες, βασικό αίτημα των φτωχότερων χωρών.

Η πρόταση της Δανίας αναφέρει ότι η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, κατά μέσο όρο, θα πρέπει να περιοριστεί στους δύο βαθμούς Κελσίου.

"Τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να συνεργαστούν με εποικοδομητικό τρόπο για να ενισχύσουν την παγκόσμια δυνατότητα καταπολέμησης των κλιματικών αλλαγών", αναφέρει το προσχέδιο.

Ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν δήλωσε ότι επιθυμεί μία "πολιτικά δεσμευτική" συμφωνία, πέντε έως οκτώ σελίδων, με παράρτημα που θα αναφέρεται λεπτομερώς στις υποχρεώσεις κάθε χώρας, όπως οι μειώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ως το 2020 από τις ανεπτυγμένες χώρες.
Πηγή:www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: