Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Αυξάνονται οι νεκροί στο Ελ Σαλβαδόρ από σφοδρές πλημμύρες


Τουλάχιστον 152 είναι οι νεκροί στο Ελ Σαλβαδόρ από τις σφοδρές πλημμύρες των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στην δημοσιότητα ο διευθυντής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας Χόρχε Μελέντες, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί.

«Υπάρχουν τουλάχιστον 500 αγνοούμενοι, κατά αυτόπτες μάρτυρες», δήλωσε ο Μεδάδρο Ερνάντες Λάρα, δήμαρχος της πόλης Σαν Βισέντε, που έχει 50.000 κατοίκους. Αξιωματούχοι της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας ωστόσο χαρακτήρισαν τη δήλωση του δημάρχου «υπόθεση». Άλλοι τουλάχιστον 60 άνθρωποι αγνοούνται στην πόλη Βεραπάς.

Διασώστες πάσχιζαν την Τρίτη να φθάσουν σε δεκάδες μικρότερες πόλεις που αποκόπηκαν από χείμαρρους λάσπης και συντριμμιών μετά τις καταιγίδες.

Σύμφωνα με τον Μελέντες, «η κατάσταση παραμένει σοβαρή. Πρέπει να ανοίξουμε τους δρόμους προς 37 πόλεις, που έχουν καλυφθεί από τόνους χώματος, βράχους και δέντρα».

Ο αριθμός όσων χρειάζονται στέγη μειώθηκε κατά τι, στους 12.930, ανέφερε αξιωματούχος της πολιτικής προστασίας, που είπε επίσης ότι 1.800 σπίτια καταστράφηκαν, καθώς επίσης 18 γέφυρες και πολλοί δρόμοι.

Ο πρόεδρος της χώρας Μαουρίσιο Φούνες επισκέφθηκε την πόλη Βεραπάς και δεσμεύτηκε ότι «αυτή τη φορά, η κυβέρνηση δε θα αφήσει μόνους τους τούς πολίτες». Ζήτησε από τη βουλή να ανακατανείμει 150 εκατ. δολάρια από ένα δάνειο ύψους 300 εκατ. δολαρίων που επρόκειτο να διατεθεί για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Η Βουλή έκανε λόγο επίσημα «εθνική καταστροφή» και κήρυξε τριήμερο πένθος για τα θύματα.

Οι ΗΠΑ διέθεσαν βοήθεια ύψους 100.000 δολαρίων στο Σαλβαδόρ, η Βραζιλία 80.000 δολάρια, ενώ η Γουατεμάλα έστειλε διασώστες για να συμβάλουν στις προσπάθειες εξεύρεσης επιζώντων. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι περίπου 10.000 άνθρωποι στο Ελ Σαλβαδόρ θα χρειαστούν κατεπείγουσα βοήθεια σε τρόφιμα.

Μετεωρολόγοι ανέφεραν ότι η καταστροφή δεν οφείλεται μόνο στην τροπική καταιγίδα Άιντα, αλλά και σε ένα ακόμα βαρομετρικό χαμηλό που βρισκόταν στον Ειρηνικό και μεγέθυνε τις καταρρακτώδεις βροχές.

Πηγή:www.ant1online.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: