Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Σύνοδος Κοπεγχάγης: αυξάνεται η συμμετοχή των ηγετών


Οι ελπίδες αρχίζουν και αυξάνονται για τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο, καθώς μέχρι στιγμής περισσότεροι από 60 Πρόεδροι και Πρωθυπουργοί κρατών έχουν δηλώσει ότι θα λάβουν μέρος.

Υπάρχει όμως έντονη ανησυχία, ότι δεν θα προκύψει καμία δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που αρχίζουν στις 7 και λήγουν στις 18 Δεκεμβρίου.

Οι αναλυτές βλέπουν ως θετική εξέλιξη, την αύξηση του αριθμού των ηγετών που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης.

Εκπρόσωποι από 192 χώρες θα παρακολουθήσουν την εν λόγω Σύνοδο, για να συντάξουν μια νέα συνθήκη για το Κλίμα, η οποία θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο λήγει το 2012.

Ο Δανός Πρωθυπουργός Lars Lokke Rasmussen, δήλωσε ότι η συμμετοχή των ηγετών θεωρείται κρίσιμη, για την επιτυχία της εν λόγω Συνόδου Κορυφής.

Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Gordon Brown, δήλωσε ότι θα λάβει μέρος στην εν λόγω σύνοδο και η επίτευξη της συμφωνίας για το Κλίμα εξαρτάται από τις υποχωρήσεις που θα κάνουν οι ηγέτες που θα συμμετάσχουν.

Ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Kevin Rudd, δήλωσε ότι θα είναι πολύ «σκληρές» οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας δεσμευτικής συμφωνίας για την αντιμετώπιση του εν λόγου φαινομένου.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso, εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την επίτευξη μιας δεσμευτικής συμφωνίας για το κλίμα.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Πηγή:www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: