Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Μετά την επόμενη μέρα Η ταινία για την επερχόμενη παγετωνική εποχή υπερβολική μεν αλλά χρήσιμη δε



Κινηματογραφική αδεία, όλη η Γη παγώνει: Όμως αυτό δεν θα συμβεί στην πραγματικότητα λένε οι επιστήμονες.

Στην κινηματογραφική ταινία "Μετά την Επόμενη Μέρα", το κλίμα αλλάζει ριζικά από τη μια μέρα στην άλλη και ο πλανήτης καταστρέφεται.

Η Νέα Υόρκη πλημμυρίζει μέσα σε λίγες ώρες. Ένα υψηλό τσουνάμι ύψους 50 μέτρων 'καταπίνει' το Μανχάτταν. Το Λος Άντζελες ισοπεδώνεται από ανεμοστρόβιλους. Στο Τόκιο πέφτει χαλάζι σε μέγεθος πορτοκαλιού και το Νέο Δελχί θάβεται κάτω από πολλά μέτρα χιόνι. Τα ελικόπτερα πέφτουν από τον ουρανό όταν παγώνουν τα καύσιμά τους, ενώ η Ακρόπολη γίνεται "θέρετρο του σκι".

Κατ' αρχάς, ο ωκεανός ψύχεται σε -13 °C, καθώς η κυκλοφορία του ρεύματος του Κόλπου σταματάει. Αυτό δημιουργεί τρεις τεράστιους τυφώνες που φέρνουν ψυχρό αέρα κάτω από την ανώτερη ατμόσφαιρα. Και μέσα σε μια εβδομάδα, ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο καλύπτεται από πάγο.

Αυτές είναι οι σκηνές που θα δούμε από σήμερα, στην ταινία: Μετά την Επόμενη Μέρα". Μια ταινία οικο-καταστροφής που κόστισε 125 εκατομμύρια δολάρια. Και οι περιβαλλοντικές ομάδες, όπως είναι η GREENPEACE, την χρησιμοποιούν για να δείξουν τι θα συμβεί με την αλλαγή του κλίματος και για να προωθήσουν τις αλλαγές που απαιτούνται για μην συμβούν στο μέλλον τέτοιες σκηνές.

Η ταινία που αναφέρεται στην καταστροφή του κλίματος με χολιγουντιανό όμως ρυθμό και ενώ αγνοεί τους νόμους της φυσικής, όπως λένε κορυφαίοι επιστήμονες, έχει προκαλέσει συναγερμό στους κόλπους τόσο των επιστημόνων όσο και των πολιτικών.

Αλλά πολλοί έχουν χαιρετίσει την ταινία ότι με ένα τρόπο δραματικό αλλά και δημοφιλή έχει πληροφορήσει τον κόσμο για τα δεινά της αλλαγής του κλίματος.

Το σενάριο της ταινίας είναι αρκετά απλό. Το ρεύμα του Κόλπου, που είναι θερμό ξεκινάει από τον κόλπο του Μεξικού με κατεύθυνση προς τον Ατλαντικό, περνώντας ανοικτά της δυτικής Ευρώπης. Φτάνοντας στο Βόρειο Ατλαντικό το ρεύμα αυτό κανονικά βυθίζεται σαν πιο βαρύ, από τα παρακείμενα ελαφρά γλυκά νερά και επιστρέφει υπογείως προς το Νότο. Επειδή το ρεύμα είναι θερμό ανεβάζει τη θερμοκρασία των τόπων από όπου περνάει. Αν όμως, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, λιώσουν οι πάγοι στην αρκτική, τότε θα χυθούν μεγάλες ποσότητες γλυκού νερού στη βόρεια Θάλασσα. Έτσι, το ρεύμα του Κόλπου δεν θα μπορεί να βυθιστεί και θα σταματήσει η κυκλοφορία του.

Στην ταινία λοιπόν σταματάει το ρεύμα του Κόλπου του Μεξικού και ακολουθεί μια νέα εποχή του πάγου στο βόρειο ημισφαίριο.

Οι κλιματολόγοι συμφωνούν ότι η αλλαγή του κλίματος μπορεί να οδηγήσει σε μια εξασθένιση της κυκλοφορίας της θερμοαλμυρότητας (THC), ένα φαινόμενο που είναι υπεύθυνο για το ρεύμα του Κόλπου. Αλλά δεν αναμένεται να προκαλέσει την πλήρη στάση του, όπως συμβαίνει στην ταινία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ειδικών, η σημερινή παγκόσμια συγκέντρωση του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα, 379 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), είναι η πιο υψηλή για τουλάχιστον 420.000 χρόνια και είναι σημαντικά υψηλότερη απ' όσο κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θερμής περιόδου.

Και αναφέρουν ότι συνέβησαν 21.000 θάνατοι από το κύμα καύσωνα στην Ευρώπη το 2003, που αποδίδεται στην αλλαγή του κλίματος, αλλά λίγοι τότε είχαν συνδέσει τα δύο φαινόμενα.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η THC, που διατηρεί τη βορειοδυτική Ευρώπη περίπου 5ο C θερμότερη από όσο θα ήταν χωρίς αυτήν την κυκλοφορία, θα σταματούσε ολοκληρωτικά και βεβαίως όχι τόσο γρήγορα όπως προτείνει η νέα ταινία του Χόλιγουντ.

Πολλοί κλιματολόγοι θεωρούν ότι ένα παρόμοιο φαινόμενο, στάση του ρεύματος του κόλπου, συνέβη στο τέλος της τελευταίας εποχής του πάγου, κατά προσέγγιση πριν 13.000 χρόνια, όταν χύθηκε μια τεράστια ποσότητα γλυκού νερού από έναν τεράστιο παγετώνα που έλιωσε στο Βόρειο Ατλαντικό.

Το κλιματολογικό αυτό σενάριο δεν θα ερχόταν σε μερικές εβδομάδες αλλά θα κρατούσε δεκαετίες ή και έναν αιώνα ακόμα. Είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθεί η φυσική που περιέχει αυτή η ταινία.

Φυσικά, η κατάρρευση της κυκλοφορίας του ρεύματος του κόλπου είναι ένα γεγονός με μικρή πιθανότητα, αλλά από την άλλη με πολύ υψηλό αντίκτυπο.

Θα πρέπει η Γη να θερμανθεί πολλούς βαθμούς για να χυθεί αρκετό γλυκό νερό στον Ατλαντικό, λένε οι ειδικοί. Και συμπληρώνουν ότι η απότομη παγκόσμια ψύξη είναι πιθανότερο να προκληθεί από μια ηφαιστειακή έκρηξη ή μια πτώση μετεωριτών, που θα ρίξουν σκόνη στην ατμόσφαιρα και έτσι θα εμποδίσουν τις ακτίνες του ήλιου να έρθουν στην επιφάνεια της γης.

Αλλά το καλό είναι ότι ενώ οι ειδικοί πάνω στο κλίμα, προειδοποιούν τους πολιτικούς και τον κόσμο για τις επερχόμενες καταστροφές λόγω της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας και δεν εισακούονται, αρκεί μόνο μιάμιση ώρα ταινίας για να παρουσιάσει με δραματικό τρόπο στον κόσμο, όλο το φαινόμενο. Επειδή ακόμα και όταν συμβαίνουν στον πραγματικό κόσμο δεν φαινόμαστε να τα παίρνουμε σοβαρά.

Και ελπίζουν όλοι ότι η αμερικανική κυβέρνηση να πάρει το μήνυμα.

Η έκθεση του Πενταγώνου

Τον Οκτώβριο του 2003, δύο σύμβουλοι ενέργειας, του ομίλου Royal Dutch/Shell Group και του Global Business Network, συνέταξαν μία έκθεση για το αμερικανικό Πεντάγωνο, με τίτλο "Μαντεύοντας το αδιανόητο".

Η έκθεση τους περιέχει μία σειρά εξαιρετικά δυσοίωνων προβλέψεων για τις συνέπειες που θα προκαλέσει τα επόμενα χρόνια στη Γη το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το φαινόμενο της παγκόσμιας κλιματολογικής αλλαγής θεωρείται η μεγαλύτερη απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Η αποσιώπηση της έρευνας, της οποίας τα πορίσματα είναι ταπεινωτικά για την κυβέρνηση Mπους - που έχει διαψεύσει ακόμη και το γεγονός ότι παρατηρείται αλλαγή του κλίματος - δεν ευοδώθηκε, αφού η έρευνα διέρρευσε πριν από τρεις μήνες.

Η έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου προβλέπει ότι το λιώσιμο του αρκτικού πάγου, που έχει χαμηλότερη πυκνότητα από το αλμυρό νερό, θα πλημμυρίσει τον Ατλαντικό με ψυχρό γλυκό νερό. Η εξέλιξη αυτή έως το 2010, είτε θα επιβραδύνει είτε θα σταματήσει το σχετικά θερμό κυκλοφοριακό σύστημα που είναι γνωστό ως ρεύμα του Κόλπου. Το αποτέλεσμα θα είναι ότι, ενώ η υπόλοιπη υφήλιος θα εξακολουθεί να γίνεται όλο και θερμότερη, η Δυτική Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική θα γίνουν σημαντικά πιο ψυχρές και το σχετικά ξηρό εσωτερικό της Ευρώπης σύντομα θα έχει κλίμα συγκρίσιμο με το κλίμα της Σιβηρίας.

Και αυτή είναι μόνο η αρχή. Γιατί οι δύο ειδικοί προβλέπουν, επίσης, ότι η έρημος θα επεκταθεί στην Κίνα, όλο και περισσότερες πλημμύρες θα πλήττουν την Ευρώπη, μεγάλο μέρος της Ολλανδίας θα πλημμυρίσει από σφοδρές καταιγίδες, με αποτέλεσμα να καταστούν μη κατοικήσιμες μεγάλες περιοχές της χώρας.

Οι πόλεμοι, υποστηρίζουν, θα γίνονται στο εξής για τους φυσικούς πόρους και την επιβίωση και όχι για τη θρησκεία, την ιδεολογία ή την τιμή του έθνους. Έως το 2010, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα έχουν κατά ένα τρίτο περισσότερες ημέρες κατά τις οποίες η θερμοκρασία θα υπερβαίνει τους 32 βαθμούς Κελσίου. Το κλίμα θα γίνει οικονομικό πρόβλημα, καθώς καταιγίδες, ξηρασίες και καύσωνες θα προκαλούν καταστροφές στους αγρότες.

Πηγή:www.physics4u.gr/blog
physics4u - Η Φυσική στο Δίκτυο

Δεν υπάρχουν σχόλια: