Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Οι πάγοι της Γροιλανδίας λιώνουν με ταχύτερους ρυθμούς


Οι πάγοι στη Γροιλανδία λιώνουν με ταχύτερους ρυθμούς, από ότι τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, επιβεβαιώνει μελέτη που δημοσιεύτηκε.

Η εν λόγω μελέτη, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science και δίνει μια πιο σαφέστερη εικόνα από την κατάσταση που επικρατεί στη Γροιλανδία.

Η ομάδα επιστημόνων που σύνταξε τη μελέτη, χρησιμοποίησε για την έρευνα της στοιχεία από δορυφόρους, μετεωρολογικά δεδομένα και δείγματα πάγου, για να αναλύσει και να βρει τα αίτια για την ετήσια απώλεια πάγου 273 χιλιάδων εκατομμυρίων τόνων.

Το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία θα έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης των θαλασσών περίπου 7m.

Για την περίοδο από το 2000 έως 2008, ο πάγος που έλιωσε στη Γροιλανδία αύξησε το επίπεδο της στάθμης των θαλασσών, κατά μέσο όρο 0,46mm το χρόνο.

Από το 2006, αυξήθηκε κατά 0,75 mm το χρόνο.

Από το 2000 τα στρώματα πάγου έλιωναν με γρηγορότερους ρυθμούς, δήλωσε ο ο ερευνητής Michiel van den Broeke από το Πανεπιστήμιο της Utrecht στην Ολλανδίας.

Αλλά είχαμε και τρία πολύ ζεστά καλοκαίρια, τα οποία συνέβαλλαν στο λιώσιμο των πάγων, τόνισε ο ερευνητής.

Η στάθμη των θαλασσών αυξάνεται περίπου 3mm κάθε χρόνο.

Οι αλλαγές που παρατηρούνται στα στρώματα του πάγου της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής, είναι σημαντικά προβλήματα, τα οποία απασχολούν ;έντονα την επιστημονική κοινότητα.

Το 2007 έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), ανέφερε ότι αναμένεται να αυξηθεί το επίπεδο της στάθμης των θαλασσών από 28-43cm, κατά τη διάρκεια του αιώνα.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Πηγή:www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: