Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Το φθινόπωρο των καταιγίδων



Ένα από τα πιο βαριά φθινόπωρα των τελευταίων ετών διανύει η Ελλάδα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως σήμερα έχει σημειωθεί ρεκόρ βροχόπτωσης και καταστροφικές πλημμύρες σε Εύβοια, Αττική, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, καθώς και αρκετοί ανεμοστρόβιλοι...

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, ισχυρές καταιγίδες θα πλήξουν τη χώρα μας και σήμερα, ενώ τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν από αύριο.

«Από τις πρώτες ημέρες του φθινοπώρου έως και σήμερα καταγράφονται ιδιαίτερα μεγάλα ύψη βροχής και πλημμύρες που οφείλονται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι από τη χώρα μας περνούν διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας με χρονική απόσταση λίγων ημερών μεταξύ τους. Εκτός από τη μεγάλη ένταση των φαινομένων, τα πλημμυρικά επεισόδια αποδίδονται και στον κορεσμό του εδάφους από το νερό», επισημαίνει ο μετεωρολόγος κ. Κώστας Λαγουβάρδος, υπεύθυνος του δικτύου των 125 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το ρεκόρ βροχοπτώσεων του φθινοπώρου κατέχει μέχρι στιγμής η Στενή Ευβοίας, όπου κατά τον Σεπτέμβριο έπεσαν 563 χιλιοστά βροχής- «αρκετά περισσότερα απ΄ όσα πέφτουν όλο τον χρόνο στην Αθήνα», αναφέρει ο κ. Λαγουβάρδος. Μόνο κατά το διήμερο 11-12 Σεπτεμβρίου, οπότε και είχαμε τις μεγάλες πλημμύρες στην Εύβοια, ο σταθμός του Αστεροσκοπείου Αθηνών στη Στενή κατέγραψε 376 χιλιοστά νερού- τιμή που δεν έχει καταγραφεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα σε κανέναν αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό του ΕΑΑ τα τελευταία 3 χρόνια που λειτουργεί το δίκτυο αυτόματων σταθμών και που εξηγεί το γιατί «ξεπλύθηκε» το βουνό και βρέθηκαν όλα αυτά τα φερτά υλικά στη θάλασσα του Ευβοϊκού και στην ανατολική πλευρά της Εύβοιας.
TANEA
Πηγή:http://troktiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: