Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Ρομπότ αναζητά ενδείξεις για μελλοντικούς σεισμούς

Ένα τελευταίας τεχνολογίας υποθαλάσσιο ρομπότ, με την ονομασία «Μπομπ» (ΒΟΒ), άρχισε θα ερευνά μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου τα σκοτεινά νερά της θάλασσας του Μαρμαρά, ζητώντας τυχόν ενδείξεις ότι το επίφοβο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας μπορεί στο μέλλον να δώσει ένα μεγάλο σεισμό που θα απειλήσει την Κωνσταντινούπολη.

Το ρομπότ ψάχνει για την έκλυση από το βυθό φυσαλίδων αερίων, κυρίως μεθανίου. Η καθοδήγηση του ρομπότ γίνεται από το γαλλικό ωκεανογραφικό σκάφος «Suroit», που ανήκει στο Γαλλικό Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Εξερεύνηση της Θάλασσας (IFREMER).

Το ρομπότ κινείται σε βάθος περίπου 1.200 μέτρων και ουσιαστικά είναι ένα είδος εξελιγμένου σόναρ, σαν αυτό που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό μεγάλων κοπαδιών ψαριών. Σύμφωνα με το γάλλο γεωφυσικό Λουί Ζελί του IFREMER, «γνωρίζουμε ότι μετά τους σεισμούς υπάρχουν σημαντικές εκπομπές αερίων. Αυτό που θέλουμε να μάθουμε είναι αν αυτές οι εκπομπές συμβαίνουν και πριν από τους σεισμούς ή αν υπάρχουν διακυμάνσεις στις εκλύσεις αερίων πριν από τους σεισμούς, κάτι που θα δρούσε σαν σήμα έγκαιρης προειδοποίησης».

Εκτός από το ρομπότ, η γαλλική επιστημονική αποστολή χρησιμοποιεί ένα μικρό μη επανδρωμένο υποβρύχιο που χαρτογραφεί το βυθό του Μαρμαρά δημιουργώντας χάρτες υψηλής ανάλυσης, ενώ παράλληλα σεισμογράφοι και άλλα σόναρ πάνω στο σκάφος χρησιμοποιούνται για τη μελέτη του ρήγματος.

Ο τελικός στόχος είναι η εγκατάσταση ενός μόνιμου υποθαλάσσιου παρατηρητηρίου στα ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης, που θα αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Υποθαλάσσιων Παρατηρητηρίων. Η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς επίσης στήνουν υποθαλάσσια μόνιμα παρατηρητήρια για την παρακολούθηση των σεισμών και του περιβάλλοντος γενικότερα.

Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας βρίσκεται περίπου 20 χλμ. νότια της Κωνσταντινούπολης. Το ανατολικό τμήμα του ρήγματος έδωσε το 1999 δύο πολύ ισχυρούς σεισμούς που σκότωσαν περίπου 20.000 ανθρώπους, ενώ το δυτικό τμήμα είχε δώσει ένα μεγάλο σεισμό το 1912. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο τμήματα του ρήγματος δεν έχει υπάρξει κινητικότητα μετά το 1766 και, σύμφωνα με τον Γάλλο γεωφυσικό Λ. Ζελί, αυτό το κομμάτι του ρήγματος είναι το πιο επικίνδυνο σήμερα.

Ο Πιέρ Ανρίμ, του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), προειδοποίησε ότι ο "μεγάλος" σεισμός που αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη, θα είναι όντως μεγάλου μεγέθους, της τάξης των 7,2 έως 7,4 της κλίμακας Ρίχτερ.

Όπως είπε, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι οι τεκτονικές πλάκες στην περιοχή αυτή μετακινούνται με ταχύτητα λίγο πάνω από δύο μέτρα ανά αιώνα, γι' αυτό, πρόσθεσε, αναμένεται μια μετακίνησή τους από δύο έως πέντε μέτρα σε ελάχιστη απόσταση 80 χλμ. Μια τέτοια κίνηση μπορεί να δώσει έναν πολύ μεγάλο σεισμό, "αλλά δεν ξέρουμε πότε αυτό θα συμβεί", διευκρίνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: