Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Η Αφρική στο έλεος των κλιματικών αλλαγών


Οι Αφρικανοί ηγέτες συμφώνησαν στο ποσό, που θα απαιτήσουν ως αποζημίωση για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, κατά τη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα, που θα διεξαχθεί στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο.

Μιλώντας σήμερα σε σύσκεψη των μελών της Αφρικανικής Ένωσης, στην Αντίς Αμπέμπα, ο πρόεδρος της Αιθιοπίας, Μέλες Ζενάουι, είπε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν στο κατώτερο δυνατό ποσό, αλλά δήλωσαν απαισιόδοξοι για το εάν θα ικανοποιηθεί το αφρικανικό αίτημα.

Προηγούμενο προσχέδιο ψηφίσματος ανέφερε ότι η αποζημίωση θα πρέπει να ανέλθει σε 67 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020.

Εν τω μεταξύ, όπως προειδοποιεί το Πρόγραμμα για το Περιβάλλον του ΟΗΕ, έως και 250 εκατομμύρια Αφρικανοί θα κινδυνεύσουν από την έλλειψη πόσιμου νερού σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η Αφρική υφίσταται τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, παρότι η ίδια η ήπειρος ευθύνεται μόνο για ένα μικρό τμήμα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.

Η Σύνοδος του Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη στοχεύει στη διαπραγμάτευση μίας νέας συμφωνίας για τις κλιματικές αλλαγές, που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο λήγει το 2012.
Πηγή:www.zougla.

Δεν υπάρχουν σχόλια: