Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Επαληθεύεται το χειρότερο σενάριο για τις κλιματικές αλλαγές


Ολοταχώς προς την επαλήθευση του χειρότερου σεναρίου για τις κλιματικές αλλαγές βαδίζει ο πλανήτης, προειδοποιούν οι επιστήμονες, οι οποίοι υπολογίζουν ότι η μέση θερμοκρασία της Γης θα αυξηθεί έως και 6 βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του αιώνα.

Μια τέτοια αύξηση –η οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερη κοντά στους πόλους– σημαίνει ολέθριες και μη ανατρέψιμες επιπτώσεις για τον πλανήτη, καθώς μεγάλα τμήματα αυτού θα γίνουν μη κατοικήσιμα.

Ο κύριος λόγος των δυσοίωνων της αρνητικής αυτή τροπής είναι η δραματική αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη βιομηχανία, τις μεταφορές και την αποψίλωση των δασών μετά το 2002, τα οποία προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η πορεία του πλανήτη, σύμφωνα με την έκθεση Global Carbon Project, ακολουθεί το πιο ακραίο από τα σενάρια που διατύπωσαν τα Ηνωμένα Έθνη στην έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος το 2007.

Αυτό που διαπιστώνουν σήμερα οι επιστήμονες είναι ότι ο ρυθμός αύξηση των ρύπων έχει τριπλασιαστεί (3%) τα έτη 2000-2008, έναντι 1% τη δεκαετία 1990-2000. Σχεδόν ολόκληρη αυτή η αύξηση μετά το 2000 οφείλεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, στην ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας. Παρότι το τρέχον έτος προβλέπεται μικρή επιβράδυνση λόγω της ύφεσης, οι επιστήμονες αναμένουν νέα αύξηση μετά το 2010.

Πηγή

www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: