Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

"Πλωτές" πολιτείες στη Βρετανία


Τους πλημμυροπαθείς της βορειοδυτικής Αγγλίας, επισκέφθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Ο Γκόρντον Μπράουν βρέθηκε το πρωί στην κομητεία Κάμπρια και υποσχέθηκε επιπλέον οικονομική ενίσχυση στους εκατοντάδες πλημμυροπαθείς, που πέρασαν τη νύχτα μακριά από τα σπίτια τους. Την ίδια ώρα, οι αρχές προειδοποιούν για ακόμα περισσότερες βροχοπτώσεις στη Σκωτία, τη βόρεια Αγγλία και την Ουαλία και ζητούν από τους πολίτες να βρίσκονται σε επιφυλακή. Τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι της Ιρλανδίας.


Ένας νεκρός - εκατοντάδες οι άστεγοι

Δύσκολες ώρες πέρασαν τα τελευταία 24ωρα οι κάτοικοι της Κάμπρια στη βορειοδυτική Αγγλία, όπου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ποσότητα του νερού που έπεσε μέσα σε μία μέρα ήταν ίση με αυτήν που περίμεναν για όλον τον Νοέμβριο.

Οι ποταμοί φούσκωσαν, γέφυρες κατέρρευσαν και το ύψος του νερού στο κέντρο της πόλης Κόκερμαουθ έφθασε να ξεπερνά το ένα μέτρο και είκοσι εκατοστά.

'Εντεκα γέφυρες παραμένουν κλειστές για το κοινό και τέσσερις κατέρρευσαν, μάλιστα, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε κοντά σε μία από αυτές, εν ώρα καθήκοντος.

Δεκάδες κάτοικοι παραμένουν σε κέντρα υποδοχής των αρχών και άλλοι φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία ή συγγενείς, καθώς τα σπίτια τους παραμένουν θαμμένα στο νερό.

Ο Γκόρντον Μπράουν βρέθηκε κοντά στους πληγέντες και ευχαρίστησε τα μέλη των σωστικών συνεργείων για τις προσπάθειές τους να μεταφέρουν σε ασφαλείς περιοχές τους κατοίκους που κινδύνευσαν στις πλημμύρες.

Επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι η Βρετανία που πλήττεται από πρωτοφανείς πλημμύρες τα τελευταία χρόνια, δοκιμάζεται στην ουσία από την κλιματική αλλαγή.

Πηγή: BBC - NET- ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: