Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Η WWF κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις μεγαλουπόλεις της Ασίας


Τον κώδωνα του κινδύνου για 11 μεγαλουπόλεις της Ασίας κρούει η WWF στην έκθεσή της «Mega Stress for Mega Cities», προειδοποιώντας ότι αναμένεται να πληγούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.

Ειδικότερα, η περιβαλλοντική οργάνωση επισημαίνει ότι οι αναπτυγμένες και οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να βοηθήσουν τις μεγαλουπόλεις της Ασίας να αντιμετωπίσουν την κλιματική απειλή.

Παράλληλα παραθέτει τα σοβαρά προβλήματα που μαστίζουν αυτές τις πόλεις, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για μια δίκαια και δεσμευτική συμφωνία στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο.

Στην έκθεσή της η WWF τονίζει ότι πολλές ασιατικές πόλεις απειλούνται από φυσικές καταστροφές, μεταξύ των οποίων οι πλημμύρες και οι καταιγίδες, ενώ μαστίζονται από μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

«Η κλιματική αλλαγή ήδη καταστρέφει πόλεις στην Ασία και οι προβλέψεις για το μέλλον είναι εξαιρετικά δυσοίωνες» επισήμανε o Κιμ Καρτένσεν, πρόεδρος της WWF για την παγκόσμια πρωτοβουλία για το κλίμα.

«Αυτές οι πόλεις χρειάζονται άμεση βοήθεια ώστε να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να σωθούν εκατομμύρια πολίτες», προσέθεσε ο πρόεδρος της περιβαλλοντικής οργάνωσης.

«Η σύνοδος της ομάδας για την Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού (APEC), που λαμβάνει χώρα αυτή την εβδομάδα στη Σιγκαπούρη, μας δίνει την ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε τα οφέλη που προσφέρει η ανάπτυξη στρατηγικών που βασίζονται σε μηδενικές εκπομπές» υπογράμμισε ο κ. Καρτένσεν αναφερόμενος κυρίως στις Ασιατικές μεγαλουπόλεις.

Η έκθεση της WWF καλύπτει 11 αστικά κέντρα της Ασίας σε παράκτιες κυρίως περιοχές. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, στις πόλεις που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο συγκαταλέγεται η Μανίλα, η Τζακάρτα, η Μπανγκόγκ, η Καλκούτα, το Χονγκ – Κογκ και η Σιγκαπούρη.

Πηγή:www.econews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: