Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Συμφωνία Γαλλίας-Βραζιλίας για το κλίμα


Σε συμφωνία για μια κοινή προσέγγιση απέναντι στις κλιματικές αλλαγές κατέληξαν το Σάββατο ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Νωρίτερα, η Βραζιλία είχε ανακοινώσει ότι κατά τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο, θα αναλάβει εθελοντική δέσμευση να μειώσει έως και 40% τις εκπομπές της των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σε σχέση με τις προβλέψεις για το 2020. Τη δέσμευση της Βραζιλίας χαιρέτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. "Αυτό είναι πιθανώς μια αποφασιστική καμπή για την επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας στην Κοπεγχάγη, και για την επιτυχία του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής" πρόσθεσε ο ίδιος.

Συμφωνία Σαρκοζί-Λούλα

"Θα κάνουμε τα πάντα για να βρούμε όσο περισσότερους υποστηρικτές είναι δυνατόν" τόνισε ο Σαρκοζί μετά τις συνομιλίες του με τον Βραζιλιάνο πρόεδρο.

Ο Σαρκοζί επισήμανε ότι θα συζητήσει την πρωτοβουλία αυτή με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και το Δανό πρωθυπουργό Λαρς Λόκε Ράσμουσεν. Ο ίδιος πρόσθεσε πως σκοπεύει να ταξιδέψει στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική για να κερδίσει την υποστήριξη και άλλων ηγετών.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, Σαρκοζί και Λούλα ζήτησαν από τις βιομηχανικές χώρες να μειώσουν ως το 2050 τουλάχιστον κατά 80% τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Κάλεσαν επίσης τις αναδυόμενες χώρες να ζητήσουν τη βοήθεια των πλουσίων χωρών στις προσπάθειές τους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

"Κλιματική βίβλο" αποκάλεσε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος το κείμενο που υπέγραψε με το Γάλλο ομόλογό του, και υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ και η Κίνα πρέπει να δείξουν μεγαλύτερο θάρρος και να αποδεχτούν τις δεσμεύσεις τους στην Κοπεγχάγη.

"Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι φίλοι μας θα αποδεχτούν τις ευθύνες τους" είπε ο Σαρκοζί.

Η Βραζιλία υπολογίζει ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα, η χώρα θα εκπέμπει 2,7 δισ. τόνους αερίων του θερμοκηπίου το 2020.

"Με την απόφαση αυτή, η Βραζιλία είναι από τις πρώτες μεγάλες αναδυόμενες χώρες που δίνει μια τέτοια υπόσχεση" Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο Στην Κοπεγχάγη, η Βραζιλία θα δεσμευτεί για τον περιορισμό των εκπομπών της σε 1,6 δισ. τόνους το 2020, δηλαδή λιγότερο από τους 2,1 δισ. τόνους που είχε εκπέμψει κατά το 2005, και κοντά στα 1,5 δισ. τόνους που είχε εκπέμψει το 1994.

Η Βραζιλία θεωρείται η τέταρτη κατά σειρά χώρα στον κόσμο στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, κυρίως λόγω της αποψίλωσης του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον κόσμο.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ,http://news.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: