Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Στον Κόλπο του Μεξικού κατευθύνεται ο τυφώνας Ίντα


Οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρίες διέκοψαν την παραγωγή τους και απομάκρυναν τους εργαζόμενους από την περιοχή του Κόλπου

Στον Κόλπο του Μεξικού κατευθύνεται ο τυφώνας Ίντα, μετά το καταστροφικό του πέρασμα από το Ελ Σαλβαδόρ, όπου από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι.

Οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρίες διέκοψαν την παραγωγή τους και απομάκρυναν τους εργαζόμενους από την περιοχή του Κόλπου, περιμένοντας τον τυφώνα Ίντα που πλησιάζει με ανέμους ταχύτητας ως 165 χιλιόμετρα την ώρα.

Λόγω της ανησυχίας για τον τυφώνα, η τιμή του πετρελαίου έφτασε τα 78 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση μεγαλύτερη του ενός δολαρίου.

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων ανακοίνωσε πως ο τυφώνας θα αποδυναμωθεί, αλλά δεν θα υποβαθμιστεί σε καταιγίδα καθώς θα πλησιάζει στις βόρειες ακτές από το βράδυ της Δευτέρας ή τα ξημερώματα της Τρίτης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του κέντρου ο τυφώνας θα περάσει ανάμεσα στην Λουιζιάνα και την Φλόριντα.

Επίσης διάκοψε τη λειτουργία του ο μεγαλύτερος πλωτός σταθμός μεταφόρτωσης πετρελαίου των ΗΠΑ στη Λουιζιάνα εξαιτίας της κακοκαιρίας που επικρατεί στη θαλάσσια περιοχή.

Το ένα τέταρτο του αμερικανικού πετρελαίου και το 15% του φυσικού αερίου παράγονται στην περιοχή του Κόλπου και στις ακτές λειτουργεί το 40% των διυλιστηρίων της χώρας.

Το Κέντρο Τυφώνων από το Μαϊάμι εξέδωσε προειδοποίηση για τον τυφώνα, μέσα στις επόμενες 24 ώρες, από την περιοχή Πασκαγκούλα του Μισισιπή ως το Ίντιαν Πας της Φλόριντα.

Επίσης προειδοποίηση για τροπική καταιγίδα εκδόθηκε και για περιοχές της Λουιζιάνα και του Μισισιπή, συμπεριλαμβανομένης και της Νέας Ορλεάνης.

Ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα Μπόμπι Τζίνταλ κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα στρατιωτικές μονάδες και συνεργεία διάσωσης.

Στο Ελ Σαλβαδόρ τουλάχιστον 124 είναι οι νεκροί και 7.000 οι άστεγοι έπειτα από τις κατολισθήσεις εδαφών και λάσπης και τις πλημμύρες, που προκάλεσαν οι κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις που συνόδευσαν τον τυφώνα Ίντα, αναγκάζοντας τον πρόεδρο Μαουρίσιο Φούνες να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Πηγή:www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: