Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Το πολικό ψύχος στο κατώφλι της χώρας μας.Πρόγνωση καιρού Ελλάδος 10-12/12/2010




Με ιδιαίτερη αγωνία παρακολουθούμε τα τρεξίματα παγκόσμιων μετεωρολογικών μοντέλων, τα οποία εδώ και αρκετές μέρες δίνουν ένα παγωμένο σκηνικό να επικρατεί στην χώρα μας από την Παρασκευή 10 Δεκέμβρη.
Φαίνεται πως τα χιόνια θα ασπρίσουν πολλές κορυφές των βουνών στην χώρα μας...και όχι μόνο!

Μπαίνουμε σε ένα άκρως χειμωνιάτικο σκηνικό, με αρνητικές θερμοκρασίες κυρίως στην βόρεια Ελλάδα καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας του Σαββάτου με ολικό παγετό δηλαδή.
Αναλυτικά ο καιρός για την Παρασκευή 10/12/2010:


Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός πρώτα στην δυτική-βορειοδυτική χώρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην Βόρεια Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο. Στην Μακεδονία θα σημειωθούν χιονοπτώσεις και σε χαμηλότερο υψόμετρο και αργότερα στην Θράκη περίπου από τα 400 μέτρα και πάνω καθώς θα επικρατήσουν πολύ ενισχυμένοι βορειάδες της τάξεως των 8 με 9 μποφόρ. Πιθανόν οι χιονοπτώσεις να σημειωθούν και σε ακόμη χαμηλότερο ύψος ανάλογα και με τις τοπικότητες των εκάστοτε περιοχών.
Τα φαινόμενα μέχρι το απόγευμα θα επεκταθούν και στην ανατολική και νότια ηπειρωτική Ελλάδα με βροχές και τοπικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά, ενώ οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα κατέβουν αργά το βράδυ πρός το ξημέρωμα του Σαββάτου σε χαμηλότερα υψόμετρα στην νότια Θεσσαλία στην Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια με τα χιόνια να κατεβαίνουν στα υψόμετρα των 200μέτρων και άνω. Οι άνεμοι πολύ ενισχυμένοι σε ολόκληρη τη χώρα θα φτάνουν στα δυτικά και τα βόρεια τα 8 με 9 μποφόρ απο βόρειες διευθύνσεις και στο Αιγαίο από νότιες - νοτιοδυτικές διευθύνσεις και εκεί 8 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε κατακόρυφη και εντυπωσιακή πτώση από βορρά πρός νότο.


Σάββατο 11/12/2010:

Περαιτέρω επιδείνωση του καιρού ήδη από τις πρωινές ώρες στην ανατολική και νότια Ελλάδα με έντονες βροχές και καταιγίδες στα νότια και ανατολικά κυρίως νησιωτικά τμήματα της χώρας και στις κεντρικές και νότιες Κυκλάδες, ενώ στην ανατολική και νότια Θεσσαλία, Εύβοια, ανατολική Στερεά και ανατολική Πελοπόννησο θα εκδηλωθούν βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά, χιόνια σε όλα τα ορεινά στα ημιορεινά άνω των 400 μέτρων (Πιθανόν και πάλι οι χιονοπτώσεις να είναι σε πιό χαμηλά επίπεδα. Για την Αττική στα βόρεια και ανατολικά προάστεια είναι πιθανόν να δούν νιφάδες ή ακόμη και χιονόπτωση. Επίσης μεγάλη είναι η πιθανότητα για χιονοπτώσεις στο κεντρικό (Μυτιλήνη και Χίο άνω των 500 μέτρων) και το βόρειο Αιγαίο καθώς και στα ορεινά της Κρήτης. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν στην ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι και αργά την νύχτα πρός το ξημέρωμα της Κυριακής. Ενισχυμένοι οι άνεμοι σε ξηρά και θάλασσα, θα φτάνουν τα 8 με 9 και πιθανόν τοπικά και κατά διαστήματα τα 10 μποφόρ κυρίως στο βόρειο Αιγαίο. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση, με μονοψήφιες θερμοκρασίες σε ολόκληρη την χώρα ακόμα και κάτω του μηδενός.


Κυριακή 12/12/2010:

Συνέχιση της κακοκαιρίας στην χώρα με τα φαινόμενα να εμμένουν στα νότια και ανατολικά της χώρας, πρόσκαιρα όμως, μέχρι το μεσημέρι με χιονόνερο στα πεδινά και λίγα χιόνια στα ορεινά, με περισσότερες βροχές στα νότια και ανατολικά νησιωτικά τμήματα της χώρας, ενώ η Κρήτη, τα ορεινά της, αναμένονται χιονοπτώσεις και πάλι μέχρι το μεσημέρι ίσως και πιό χαμηλά από το Σάββατο. Σημαντική βελτίωση του καιρού σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρα από αργά το βράδυ και μετά, με το ψύχος να παραμένει έντονο σε ολόκληρη τη χώρα. Οι άνεμοι εξασθενούν σημαντικά στην τάξη των 6 και πρόσκαιρα 7 μποφόρ με την θερμοκρασία να σημειώνει μικρή άνοδο ώς προς τις μέγιστες τιμές της, αλλά την νύχτα και νωρίς το πρωί θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους ισχυρός κυρίως στα κεντρικά και βόρεια της χώρας.



Η υγρασία στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας φαίνεται να είναι ικανοποιητική για να ικανοποιήσει τους χιονόφιλους και όχι μόνο μιας και το χιόνι είναι αρεστό σε όλους μας! Αναλυτικότερα άρθρα για τον επερχόμενο χιονιά σύντομα από την ομάδα του Μeteoclub.gr

Επιμέλεια Άρθρου : Αντώνης Λυράς (Akis)
Πηγή:http://www.meteoclub.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: