Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Φονικές πλημμύρες στην Κολομβία


Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών και των αστέγων από τις σφοδρές πλημμύρες που έπληξαν τις τελευταίες εβδομάδες στην Κολομβία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού, συνολικά 174 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

Στην Κολομβία 225 τραυματίστηκαν και 19 αγνοούνται, ανέφερε ο υποδιευθυντής επιχειρήσεων του κολομβιανικού Ερυθρού Σταυρού Σέσαρ Ουρούενα. Συνολικά 1.821 σπίτια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς.

«Ποτέ δεν είχαμε τόσους πολλούς πληγέντες την περίοδο των βροχών», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι τα καιρικά φαινόμενα έπληξαν το 95% της χώρας.

Σε ορισμένες περιοχές, όπως την επαρχία Βάγιε δελ Κάουκα, η βροχόπτωση διήρκεσε 12 ώρες χωρίς διακοπή. Στη βόρεια επαρχία Ατλάντικο, ένα ποτάμι υπερχείλισε πλημμυρίζοντας έξι χωριά και αφήνοντας πάνω από 20.000 άστεγους, κατά αξιωματούχους.

Ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος, λόγω της κατάστασης, επέσπευσε την επιστροφή του στη χώρα από την Ιβηροαμερικανική Σύνοδο στην Μαρ δελ Πλάτα στην Αργεντινή.
Τα ακραία φαινόμενα αποδίδονται στο φαινόμενο Λα Νίνια, αλλά και στην κλιματική αλλαγή.

Τέλος, στη γειτονική Βενεζουέλα, οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες, καθιζήσεις και κατολισθήσεις που κόστισαν τη ζωή 34 ανθρώπων την περασμένη εβδομάδα και άφησαν 73.000 ανθρώπους άστεγους σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Πηγή:http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: