Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Καταιγίδες το Σαββατοκύριακο 11-12/8/2012 στην Ελλάδα




Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από απόψε το βράδυ και από τα βόρεια με βροχές και τοπικές καταιγίδες που πρόσκαιρα θα έχουν έντονο χαρακτήρα .

Αρκετή αστάθεια θα υπάρχει και αύριο Σάββατο 11/8/2012 σχεδόν σε ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα με τοπικές καταιγίδες που θα συνοδεύονται ή από ριπαίους ανέμους ή και από χαλάζι.

12 DWD Boden48-3756

Επόμενες ώρες-Βραδινές -Μεταμεσονύχτιες ώρες:

Σύμπλεγμα καταιγίδων θα κινηθούν τις απογευματινές και βραδινές ώρες από την Βουλγαρία προς την κεντρική και ανατολική Μακεδονία το οποίο θα περάσει πάνω από την κεντρική και δυτική Μακεδονία τις βραδινές ώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης) αλλά και της Χαλκιδικής όπου θα δώσει σποραδικές καταιγίδες οι οποίες μέσα στο βράδυ θα κινηθούν προς την δυτική Μακεδονία και αργότερα προς την Πιερία-Ημαθία.

Κομμάτι αυτών των καταιγίδων θα επηρεάσει και την Θεσσαλία κυρίως τα κεντρικά και βορειοδυτικά τμήματα του διαμερίσματος .

Μπόρες και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν και στα ορεινά της Ροδόπης που θα έχουν παροδικό χαρακτήρα και αργότερα θα σταματήσουν.

Σάββατο 11/8/2012:

Πρώτες πρωινές ώρες:

Αρκετά άστατος θα κυλίσει ο καιρός τις πρώτες πρωινές ώρες από την κεντρική και ανατολική Μακεδονία με τοπικές μπόρες-καταιγίδες από το ύψος της νότιας Χαλκιδικής ,στις Σποράδες αλλά και στην ανατολική βορειοανατολική Θεσσαλία(Πήλιο-Ζαγορά και γενικότερα ο νομός Μαγνησίας). Τοπικές μπόρες ή και μεμονωμένες καταιγίδες τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν και στην κεντρική και βόρεια Εύβοια. Κατά την διάρκεια των πρωινών ωρών είναι πιθανό να σημειωθεί τοπική μπόρα ή σποραδική καταιγίδα μικρής διάρκειας και στην κεντρική Θεσσαλία(Λάρισα-Τρίκαλα).

Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας ο καιρός θα ξεκινήσει με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνές .

Μεσημβρινές-απογευματινές ώρες-πρώτες βραδινές ώρες:

'Εντονη θερμική αστάθεια σε συνδυασμό με δυναμικό αίτιο από την έλευση του ψυχρού μετώπου θα εκδηλωθεί σε ολόκληρο τον ηπειρωτικό κορμό της Πίνδου μέχρι και την Πελοπόννησο. Στις περιοχές που ο καιρός θα ξεκινήσει με ηλιοφάνεια,προς το μεσημέρι θα δημιουργηθούν αναπτύξεις-νεφώσεις πάνω από τους ορεινούς όγκους που γρήγορα θα υπερ-αναπτυχθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες στην δυτική και κεντρική Μακεδονία στην Ήπειρο αλλά και σε ολόκληρη την Θεσσαλία-κεντρική και δυτική Στερεά .Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα.

Όσον αφορά την Πελοπόννησο μέσα στο μεσημέρι οι νεφώσεις θα πυκνώσουν πρώτα από τους ορεινούς όγκους όπου θα εκδηλωθούν γρήγορα οι πρώτοι όμβροι και σταδιακά θα υπάρξει γενικευμένο κλείσιμο του καιρού με τοπικές καταιγίδες στην Αρκαδία-Αχαία-Μεσσηνία-Κορινθία μέχρι και την Ηλεία πάντα στις πιο ορεινές-ημιορεινές και ηπειρωτικές περιοχές .Εκεί που θα ευνοηθούν οι πιο θαλάσσιες παραθαλάσσιες περιοχές είναι στην Μεσσηνία αλλά και στην Κορινθία -Αχαία.

Τα φαινόμενα τοπικά θα είναι έντονα με έμφαση την Κορινθία.

Μπόρες και σποραδικές καταιγίδες το μεσημέρι και το απόγευμα και στην ανατολική Στερεά και κυρίως στην Φθιώτιδα-Φωκίδα μέχρι και τα πιο δυτικά και νότια της Βοιωτίας .Στην Εύβοια δεν αναμένεται να βρέξει τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες όπως και στην βορειοανατολική Αττική.

Όσον αφορά τέλος την Θράκη και την ανατολική Μακεδονία τις απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικές μπόρες-μεμονωμένες καταιγίδες που ίσως έχουν και εκεί έντονο χαρακτήρα.

Σημείωση: Κάποιες καταιγίδες από τον ηπειρωτικό κορμό (Αιτωλοακαρνανία-Άρτα κ.τ.λ) είναι πιθανό να καταφέρουν να κινηθούν εξασθενούμενες προς τα Επτάνησα και γενικότερα τα νησιά του Ιονίου τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες.

599944 207280926068002 2077637870 n

Κυριακή 12/8/2012:

Ο καιρός θα ξεκινήσει άστατος με τοπικές μπόρες-σποραδικές καταιγίδες από την κεντρική -ανατολική Μακεδονία και κυρίως από την νότια Χαλκιδική ,στις Σποράδες στην ανατολική Θεσσαλία μέχρι και την Εύβοια . Σε αυτές τις περιοχές φαίνεται να εκδηλώνονται τα φαινόμενα τις πρώτες πρωινές ώρες.

Όσο θα βαδίζουμε προς τις προμεσημβρινές και μεσημβρινές ώρες αναπτύξεις θερμικής φύσεως θα δημιουργηθούν στην ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα-Βοιωτία-Φωκίδα-Αττική) οι οποίες θα πυκνώσουν αρκετά και το μεσημέρι-απόγευμα θα εκδηλωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες στις περιοχές αυτές. Το ίδιο θα συμβεί και στην ανατολική βορειοανατολική Πελοπόννησο(Κορινθία) ,αλλά και σε Αρκαδία-Αργολίδα. Τις απογευματινές ώρες θα υπάρξει έντονη αστάθεια σε αυτές τις περιοχές που αναφέραμε παραπάνω. Στην υπόλοιπη Πελοπόννησο θα αναπτυχθούν πυρήνες καταιγίδων που θα εστιάσουν κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα αυτής ωστόσο κάποια θα κινηθούν και θα φτάσουν μέχρι και την Μεσσηνία.

Στην υπόλοιπη βορειοδυτική και κεντρική Ελλάδα θα έχουμε τοπικές μπόρες -σποραδικές καταιγίδες(τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες) στον ηπειρωτικό κορμό της Πίνδου από την κεντρική και δυτική Μακεδονία-Θεσσαλία μέχρι και τα ορεινά της κεντρικής Στερεάς(Ευρυτανία).

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4-5 και τοπικά 6-7 μποφόρ το Σάββατο με βαθμίαια εξασθένιση την Κυριακή στα 4-5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη την χώρα.

Eπιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason)

Πηγή: http://www.meteoclub.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: