Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012
Οι πάγοι της Αρκτικής λιώνουν με πρωτοφανείς ρυθμούς
Για πρώτη φορά κινέζικο παγοθραυστικό διέσχισε τον Αρκτικό Ωκεανό
Στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών θα συρρικνωθούν οι πάγοι της Αρκτικής την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, σύμφωνα με επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονοπτώσεων και Πάγου των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η ταχεία τήξη των πάγων λαμβάνει χώρα σε μια περιοχή που θεωρείται κομβικής σημασίας για τη διαμόρφωση των παγκόσμιων κλιματικών συνθηκών και που χαρακτηρίζεται ως το φυσικό κλιματιστικό του πλανήτη.
Το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής αλλάζει το τοπίο των θαλάσσιων συγκοινωνιών στην Υφήλιο καθώς θα καταστεί δυνατός ο διάπλους από τον Καναδά και την Αλάσκα έως τη Σιβηρία και τη Βόρεια Ευρώπη μέσω του παγωμένου ωκεανού.
Ο ερευνητής Τεντ Σκάμπος εκτιμά πως οι πάγοι της Αρκτικής συρρικνώθηκαν κατά 4 εκατ. τετρ. χιλιόμετρα, σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα.
Σε αυτό συνέβαλαν και οι ειδικές συνθήκες που επικράτησαν το φετινό καλοκαίρι με υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία, αλλά και πολύ θερμά ωκεάνια ύδατα και ανέμους.
Η επιτάχυνση της διαδικασίας λιωσίματος των πάγων αποτελεί ένδειξη των ανθρωπογενών αιτιών της κλιματικής αλλαγής υποστηρίζει ο Σκάμπος.
Αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρούνται και στη Γροιλανδία.
Το κινεζικό παγοθραυστικό
Ένα παγοθραυστικό είναι το πρώτο πλοίο από την Κίνα που διέσχισε τον Αρκτικό Ωκεανό. Το γεγονός έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα και σηματοδοτεί την είσοδο του αναδυόμενου γίγαντα σε μια περιοχή που αποτελεί ήδη πεδίο έντονων γεωπολιτικών ζυμώσεων, καθώς κρύβει πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων και αποτελεί γεωγραφική περιοχή στρατηγικής σημασίας.
Το παγοθραυστικό Xuelong ή Δράκος του Χιονιού κατέπλευσε στην Ισλανδία αφότου διέσχισε το Βόρειο Δρόμο παράλληλα με τις ακτές της Ρωσίας.
Ο επικεφαλής της αποστολής και του Ερευνητικού Πολικού Ινστιτούτου της Κίνας δήλωσε στο Reuters πως ανέμενε πολύ περισσότερο πάγο στο δρόμο του πλοίου και πως το Πεκίνο δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις «μνημειώδεις αλλαγές» που συντελούνται στο περιβάλλον των Πόλων της Γης εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Η Κίνα έχει μάλιστα καταθέσει αίτηση συμμετοχής ως παρατηρητής στο Αρκτικό Συμβούλιο το οποίο αποτελείται από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τον Καναδά, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία, τη Δανία και την Ισλανδία.
Πηγή: econews.gr, http://www.newsbeast.gr/
Ετικέτες
Περιβάλλον
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου